Razbijanje mita o rodnoj ravnopravnosti u Evropskoj Uniji

Članica Inicijative Građanke za ustavne promjene, Emina Zahirović je za portal www.ukljuciseu.org analizirala aspekte rodne ravnopravnosti u Evropskoj Uniji i zaključila da “unatoč činjenici da je Evropa nesumnjivo svjetski lider kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost (nije baš ohrabrujuće s obzirom na dosadašnju diskusiju), još uvijek je na pola puta u postizanju rodne ravnopravnosti spolova i to se često previdi. Ako se ne postigne značajniji napredak, procjenjuje se da će trebati 70 godina da se postigne jednakost plata, 40 godina dok se rad u domaćinstvu ravnopravno podijeli između muškaraca i žena i 20 godina kako bi se postigla jednaka zastupljenost u politici.
Postoji velika razlika između retorike i stvarnosti u implementaciji politika kako u EU tako i Bosni i Hercegovini, a značaj vrijednosti rodne ravnopravnosti je gurnut na nivo praznih riječi i obećanja.
Cilj ovog članka nije bio opravdati stanje rodne nejednakosti u Bosni i Hercegovini ukazujući kako je situacija više ili manje ista u cijeloj EU, samo zapakovana u ljepše politike i retoriku, već da ukaže da je vrijeme da preuzmemo odgovornost za to gdje se sada nalazimo i prestanemo odgađati “bolje sutra” vezujući ga isključivo za pristupanje EU i primjeni standarda EU. Čini se da je najjednostavniji dio prevesti i transponirati skup pravila i standarda u pravni okvir, ali nije tako lako preuzeti odgovornost za naše vlastite probleme, sposobnost kritičkog razmišljanja o vlastitom ponašanju, propitivanju rutine i tradicionalnih uzoraka koji čine temelj našeg ponašanja i stavova.
Da li moramo ostaviti ostvarenje ovih ciljeva i njihovo pretvaranje u stvarnost u nasljeđe sljedećoj generaciji i da li ćemo nastaviti održavati ovaj mit o rodnoj ravnopravnosti u dolazećim godinama?”

Kompletnu analizu možete pročitati klikom na sljedeći link:  Razbijanje-mita-o-rodnoj-ravnopravnosti-u-EU_final_14.11._EMZ-1

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s