Željka Umićević: “Sužavanje prostora ženskog aktivističkog djelovanja”

IMG_9375Željka Umićević, predstavnica Helsinškog parlamenta građana iz Banja Luke i članica Inicijative “Građanke za ustavne promjene” govorila je na konferenciji “Sve jednake – sve vidljive” koju je organizovala Fondacija CURE u Sarajevu u periodu od 28.-30.11.2017. godine.

Željka Umićević je kao panelistkinja izlagala o nedostatku rodne perspektive u političkim dokumentima – Ustavu BiH i Reformskoj agendi, kao i na značaju alternativnih izvještaja kojima se, iz ugla organizacija civilnog društva, predstavlja aktuelno stanje u BiH u različitim oblastima, a u svjetlu EU integracija.

Konferencija je imala za cilj da okupi aktivistkinje/te i zaštitnice/ke ženskih prava u Bosni i Hercegovini, te da otvori prostor za jačanje vidljivosti i saradnje između ženskih organizacija.

Predstavila je nastanak, struktura, razvojni put, dosadašnje realizovane aktivnosti i rezultati rada Inicijative “Građanke za ustavne promjene”, kao i rješenja koja nudi Platforma ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH, a putem kojih je ukazala i na konkretne nedostatke i diskriminirajuće odredbe sadržane u Ustavu BiH. Fokus je bio na predstavljanju pet prioriteta za koje se Inicijativa zalaže, a čijim bi usvajanjem i inkorporiranjem u Ustav, ovaj dokument postao građanski i dobio rodnu perspektivu, te kao takav postao garant ravnopravnosti polova u BiH, promovisao afirmaciju položaja manje zastupljenog pola i omogućio svim građanima i građankama BiH uživanje jednakih ljudskih prava i sloboda. Posebnu pažnju tokom svog izlaganja Željka je posvetila značaju uključivanja šire javnosti, relevantnih aktera u društvu, građana i građanki u proces ustavnih refromi, kao ravnopravnih sagovornika koji bi putem demokratskih mehanizama mogli predlagati ustavna rješenja i uticati na povećanje stepena demokratije u društvu.

Reformska agenda, kao uslov napretka BiH ka Evrpskoj Uniji je još jedan dokument koji direktno utiče na živote građana i građanki u BiH, ali je, kao i Ustav BiH, potpuno rodno neosjetljiv dokument i u obzir ne uzima zaštitu marginalizovanih grupa te je  i ovaj dokument biti predmet izlaganja i analize.

Kao odgovor organizacija civilnog društva na zvanične državne, kao i izvještaje koje priprema Delegacija Evropske unije o napretku BiH ka evropskim integracijama, a koji zanemaruju podatke o položaju marginalizovanih grupa, posebno žena u svim sferama života, nastali su alternativni izvještaji. Značaj ovih izvještaja je u tome što sadrže pregled trenutnog stanja Bosne i Hercegovine u različitim oblastima na putu eu integracija. Ovaj dio izlaganja se bazirao na kratkom presjeku oblasti obrađenih u Alternativnom izvještaju o napretku BiH za prethodnu godinu, kao i pripremi izvještaja za ovu godinu koji je u toku.

Na kraju izlaganja Željka je govorila i o ravnopravnost polova kroz pravni okvir Evropske unije putem konkretnih primjera EU direktiva navedenih u publikacijama: „Majčinstvo, roditeljstvo i očinstvo i pravo EU“, „Žene, rad i zapošljavanje u aktima EU“ i „Sudska praksa Evropskog suda pravde u oblasti zaštite trudnica i porodilja“ koje je podijelila učesnicama/ima konferencije.

Preuzeto s www.fondacijacure.org 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s