Sastanak sa Asocijacijom žena Stranke demokratske akcije

Predstavnice Inicijative Građanke za ustavne promjene su  2.11.2017. godine održale sastanak sa predstavnicama Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA). Sastanak je imao za cilj predstavljanje Inicijative, Platforme ženskih prioriteta, te dosadašnjeg rada Inicijative, sa jedne strane kao i identificiranje zajedničkih ciljeva u obezbjeđivanju rodne ravnopravnosti u BiH, sa druge strane. Senija Bubić, predsjednica Asocijacije je predstavila način konstituiranja i rada sa posebnim naglaskom na ciljeve Asocijacije. Upravo se u definiranim ciljevima, koje se odnose na rodnu ravnopravnost, našli smo zajedničke tačke djelovanja o kojima je bilo i riječi na ovom sastanku: rodno senzitivan jezik u ustavu ali i praksi; afirmativne mjere, izborni zakoni, prolazne kvote; katalog prava; zdravstvena zaštita.

Donoseći perspektivu ženskih napora u postizanju ravnopravnosti, kako u vlastitoj stranci tako i u političkom životu BiH, još jednom se opšteprisutni, nametnuti  stav (percepcija) o nemogućnosti promjena pojavio kao uzrok kontinuiranog održavanja status quo. Isto se reflektira i na orodnjavanje ustava: imajući pred nama ustav takav kakav jeste – „nedovršeni pravni akt“ i „dio političkog dogovora“ kako su ga predstavnice Asocijacije imenovale, suočavamo se sa izazovima promjene istog u građanski. Na tom putu, svakako treba istrajati i u zahtjevima za rodnu ravnopravnost koja ne bi bila tek deklarativne prirode.

Sastanak je zaključen uz planove za dalju saradnju te podršku u nastojanjima za uključivanje rodne ravnopravnosti u ustav BiH.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s