Saga o pronađenom primjerku Dejtonskog mirovnog sporazuma se nastavlja…

Kako saznajemo, primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma 2008. godine zagubljen je u ladicama arhiva te je ljetos pronađen i sada se nalazi u sefu Predsjedništva BiH.

Još uvijek nije jasno na osnovu čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zaključilo da je kod Željka Kuntoša na Palama pronađen originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma. Postoji vjerovatnoća da je entitetska policija kod Kuntoša pronašla srbijanski primjer Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjećamo, policija MUP-a RS je podnijela izvještaj protiv Željka Kuntoša (48) s Pala, koji je u svojoj kući skrivao primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM kako bi stekao protivpravnu imovinsku korist.

Priča o nestanku bh. primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništvo BiH Željko Komšić ustanovio da se u arhivu ne nalazi original međunarodnog sporazuma.

O svemu je, očito traljavu istragu pokrenulo i Tužilaštvo BiH s obzirom na to da je ove godine u Arhivu Predsjedništva BiH ipak pronađen originalni primjerak međunarodnog ugovora.

Ostaje nejasno zbog čega Predsjedništvo BiH nije javno saopćilo da je pronađen originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tekst preuzet sa: www.klix.ba
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s