Održan okrugli sto “Uloga i položaj žene u politici”

okrugli-sto-uloga-zene-03Jedna od članica Inicijative “Građanke za ustavne promjene” Gordana Vidović direktorica UG “Budućnost” Modriča učestvovala je na okruglom stolu u Doboju gdje se razgovaralo o važnosti usvajanja zakona i rodnosenzibiliziranih politika, te zajedničkoj saradnji žena koje su aktivne u političkom životu.

Poziv za ovaj događaj dobile su aktivistkinje iz svih političkih partija ali i istaknute aktivistkinje iz nevladinog sektora. Izuzetan odziv znak je da u svim političkim partijama djeluju žene koje imaju snagu da zaintrigiraju ovu značajnu temu i da, prvenstveno u svojoj bazi političkog djelovanja a zatim i šire, naprave vidljive promjene.

Okrugli sto imao je za cilj da kroz analizu zakonskog okvira i politika te dijalog različitih učesnika u nekoliko ključnih oblasti koje imaju uticaj na položaj žena i njihovo djelovanje u političkom životu, ukaže na potrebu za drugačijim pristupom i intenzivnijom podrškom u kontekstu. 

Takođe, mapirana su područja zajedničke odgovornosti svih aktera u društvu od kojih zavisi da li će naši zakoni i politike biti dovoljno rodno senzibilni i ponuđeni su odgovori na ključno pitanje ”kada žena može u politiku?“, odnosno „zašto žene nisu spremne da uđu u politiku?”. Odgovori na prethodno identifikovana pitanja bi ujedno trebali biti i smjernice za dalje postupanje relevantnih aktera na svim nivoima djelovanja.

“Želimo premostiti barijere kada je u pitanju komunikacija između žena iz različitih političkih stranaka jer se uočava da ista izostaje iz nekoliko razloga, od kojih su neki vezani za pogrešno plasirana pitanja partijske discipline i hijerarhije te zbog nepoznavanja koristi koja iz te međusobne saradnje može proizilaziti a kada je u pitanju najbolji interes žena u politici”, rekla je za Dobojski info Olivera Nedić, moderatorica ovog okruglog stola.

O pravnoj regulativi iz ove oblasti, međunarodnim i državnim dokumentima koja obavezuju kako državu, tako i lokalne samouprave na ostvarenje uslova za uspostavljanje principa rodne ravnopravnosti, potrebi za efikasnom nacionalnom strategijom o poboljšanju položaja žena, obrazovanju žena za politički rad, značajnoj ulozi medija za cijeli postupak i proces neophodne emancipacije žene, kao i drugim značajnim aspektima, uz konstruktivan dijalog sa svim učesnicama, govorile su panelistkinje: Jagoda Nedić, doktor pravnih nauka, Marija Milić, savjetnica za medije člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Gordana Vidović, direktorica UG „Budućnost“ Modriča, Nataša Đorđić, profesorica sociologije i Olivera Nedić, predsjednica FŽ PDP Doboj.

Preuzeto s dobojski.info

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s