Alternativni odgovori organizacija civilnog društva na pitanja Evropske komisije

upitnik_fotka-296x300Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” dala je svoj doprinos u sačinjavanju Alternativnog odgovora organizacija civilnog društva na pitanja Evropske komisije iz oblasti ustavnih reformi i u dijelu koji se tiče prava intelektualnog vlasništva.

Ovaj dokument predstavlja zajednički napor organizacija i pojedinaca/ki uključenih u rad Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovina da pruže dio odgovora na Upitnik Evropske komisije za BiH.
Dokument se oslanja na četverogodišnji rad Inicijative koja kroz alternativne izvještaje, od 2013. godine, daje pregled napretka BiH na putu u Evropsku uniju. Odgovori predstavljeni ovdje nisu sveoubuhvatni u smislu odgovora na sva pitanja u Upitniku, niti nam je to bio cilj.

017 Postoje li planovi za izmjenu Ustava? Molimo objasniti.

Ovdje želimo istaći da, pored zvaničnih inicijativa od kojih trenutno nijedna nije u parlamentarnoj proceduri, postoje i mnoge inicijative organizacija civilnog društva koje se zalažu i zahtijevaju promjenu Ustava BiH. Jedna od trenutno aktivnijih je Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” čiji je set rodnih amandmana na Ustav BiH Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Parlamentarne skupštine BiH prepoznala kao bitan i uputila u dalju proceduru Savjetu ministara i Kolegiju Zastupničkog doma BiH.

S obzirom da Ustav BiH ne sadrži odredbe koje se eksplicitno odnose na ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, niti koristi rodno-senzitivni jezik, Inicijativa Građanke za ustavne promjene se, između ostalog, zalaže za:
a) uvođenje jasne definicije ravnopravnosti polova u Ustav BiH i zabranu direktne i indirektne
diskriminacije žena u javnoj i privatnoj sferi i
b) uvođenje afirmativnih mjera kako bi se doprinijelo izjednačavanju položaja žena u svim sferama društva, a koje podrazumijevaju set politika i praktičnih mjera koje se uvode svuda gdje je iz statističkih podataka i analiza jasno da određena grupa ili grupe nemaju ravnopravan položaj.

Inicijativa se zalaže i da proširenje postojećeg kataloga ljudskih prava u Ustavu BiH i za uvođenje principa direktne demokratije koji bi omogućio građanima i građankama da putem referenduma ili građanskih inicijativa učestvuju u procesima donošenja odluka.

Sveobuhvatne odgovore treba da dostavi država BiH, a organizacije civilnog društva željele su predstaviti svoju perspektivu i ponuditi odgovore na pitanja koja se tiču, prije svega, demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u BiH. Odgovori su zasnovani na znanju, analizama i direktnim iskustvima organizacija civilnog društva sa terena. Naš cilj je dati dodatak zvaničnim odgovorima i doprinijeti preciznijoj, uravnoteženijoj i na građane orijentisanoj procjeni pitanja mjerodavnih za status kandidature BiH u EU.

Čvrstog smo uvjerenja da napredak BiH ka članstvu u EU treba da bude temeljan i upotpunjen sa stvarnim reformama, boljom upravom i jačanjem demokratskog procesa kako bi građani BiH stvarno imali koristi od procesa pridruživanja EU. Nadamo se da će ovaj dokument doprinijeti dostizanju tog cilja.

Odgovore na upitnik preuzmite OVDJE

Preuzeto s eu-monitoring.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s