UN Women: Brojke ravnopravnosti bolje, ali napredak se mora ubrzati

11935792663_af9ac83151_bGodišnji izvještaj organizacije UN Women prati napredak ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti u zemljama širom svijeta prema raznim oblastima.

Više žena nego ikada ranije u utrci je za čelne pozicije u parlamentima i kompanijama, ali te brojke i dalje nisu jednake u poređenju s muškarcima, pokazuje godišnji izvještaj organizacije UN Women kojim se razmatra napredak u oblasti rodne ravnopravnosti u sklopu Agende za održivi razvoj 2030.

Tokom 2016. godine usvojena su ili unaprijeđena 72 zakona koja osnažuju prava žena u 61 zemlji širom svijeta. U Haitiju, naprimjer, do prošle godine nijedna žena nije imala svoje mjesto u zakonodavnim tijelima države, ali sada je situacija drugačija jer su četiri žene uspjele dobiti povjerenje glasača za ulazak u parlament. Kao pozitivan primjer u izvještaju se spominje i Moldavija u kojoj je parlament usvojio gender kvote za izborne kandidate i kandidatkinje na listama političkih partija, predstavljen je koncept plaćenog očinskog dopusta i zabranjen je seksizam u oglašavačkoj industriji i medijima.
Zagovarači rodne ravnopravnosti imali su svog utjecaja na razne ekonomske politike i strategije za redukciju siromaštva u 12 zemalja, a devet zemalja usvojilo je politike koje podstiču ekonomsko osnaživanje žena, navodi se u izvještaju. Veliki problem i dalje predstavlja nejednako plaćanje muškaraca i žena za iste poslove koje obavljaju, kao i veći stepen nezaposlenosti među ženama. Značajno je spomenuti i da je u 28 zemalja povećan budžet za borbu protiv rodne nejednakosti.
Kompletan izvještaj na engleskom jeziku možete pronaći ovdje.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s