Kraj sam po sebi?

…Da bismo razumijeli važnost opsežnosti tematike koja se tiče gender mainstreaming-a (uvođenje rodnih politika), navešćemo jedan pozitivan primjer iz Evropskog Parlamenta. Zbog ranijih kritika na ručun patrijahalne kulture koja dominira evropskim institucijama, napravljeni su koraci ka uključivnju gender mainstreaming-a u javno politički okvir. Evropski parlament je uvojio Rezoluciju o Gender Mainstreaming-u  u radu Evropskog Parlamenta (2015/2230(INI)). Važnost ove rezolucije leži u navedenim razlozima za donošenje ove odluke. Tačnije, naglašeno je da „progres u postizanju rodne ravnopravnosti u EU stagnira i da ovim tempom, rodna ravnopravnost neće biti postignuta u doglednoj budućnosti“ i da je „postizenje rodne ravnopravnosti do 2030. peti cilj naznačen u Ciljevima Održivog Razvoja.“ Dalje, utvrđeno je da je „implementacija  gender mainstreaming-a među najslabijim tačkama identifikovanim od strane Komisije u njihovoj procjeni ispunjenja Strategije za rodnu ravnopravnost 2010-2015.

Ostaju sumnje oko toga na koji način se gender mainstreaming može provesti u praksi. Ipak, iako zvuči jednostavno, mainstreamning ne podrazumijeva dodavanje „ženske komponente“ na već postojeću aktivnost; u praksi to nije nimalo jednostavno. Važno je podići svijest o potrebi ugrađivanja ovih politika na svim nivoima na kojima se donose odluke, što predstavlja izazov za kompletan politički ciklus jer podrazumijeva uvođenjem rodne perspektive u svaku njegovu fazu. Dok stalno ponavljanje bazičnog pitanja kome je namijenjena ova politika  – treba da postavljaju svi građani – žene i muškarci, djevojke i mladići, važno je naglasiti da je to proces koji je u toku. Na osnovu prijašnjih iskustava, fokus se pomijera ka samoj suštini politike o rodnoj ravnopravnosti u svakom području i na svim nivoima kroz kreiranje, implementaciju, monitoring i evaluaciju politika i programa  u svim političkim, ekonomskim i socijalnim sferama. Vraćajući se na same definicije iz inicijalnog pitanja, „kome“ je posebno naglašeno pitanjem „kako“ – glavni objekat koji treba mijenjati treba da budu ciljani politički procesi, a ne sama žena. Treba imati na umu da „gender mainstreaming više nije opcija“, trebali bismo održati visoka očekivanja, s tim da ne treba odbacivati političku volju ili trenutno izabranu političku opciju.

Kompletan tekst autorice Lejle Gačanice, članice Inicijative Građanke za ustavne promjene, možete pročitati na engleskom jeziku na: https://womencitizensforconstitutionalreform.wordpress.com/2017/06/21/an-end-in-itself/

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s