Predstavljanje Inicijative u Gradišci

Inicijativa Građanke za ustavne promjene održala je danas, 13. juna 2017. godine građanima i građankama Gradiške predstavljanje svog dosadašnjeg rada i Platforme sa prioritetima za koje se zalaže u procesu reforme Ustava BiH.

Tom prilikom istaknuto je da jako važno raditi na edukaciji građana i građanki BiH o temi Ustava BiH, posebno u pogledu onih prava koja nisu dovoljno zastupljena u sadržini ovog najvišeg pravnog akta. Učesnice radionice naglasile su da su pitanja koja dotiču obične građanke i građanke prioritetna za rješavanje, kao što su pitanja jedinstvene zdravstvene zaštite i veće zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja.

Učesnice su podijelile svoja iskustva i posebno su se zainteresovale za upotrebu rodno odgovornog jezika i uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH. Smatraju da je veliki broj mladih ljudih odlazi iz BiH, te je pod hitno potrebno uvesti mjere pozitivne diskriminacije u onim oblastima gdje nije ravnopravno prisutna radna snaga oba pola, što bi dodatno stimulisalo mlade da ostanu u BiH.

Neke od pristunih učesnica smatraju da su dva osnovna uzroka neravnopravnosti u BiH nepostojanje svijesti o nužnosti da svi građani i građanke BiH moraju biti jednaki, te da je  ekonomsko siromaštvo uzrok mnogobrojnih problema koje posebno zahvaća žene. S tim u vezi zaključeno je da je Ustav BiH pun manjkavosti što predstavlja prepreku za ostvarivanje osnovnih prava, posebno marginalizovanih grupa kao što u žene.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s