Koracima ka jedinstvenim porodiljskim naknadama

zeneČlanica Inicijative “Građanke za ustavne promjene”,Udruženje “Žene ženama” održale su sastanak s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem po pitanju uspostavljanja Fonda za isplatu jedinstvenih naknada za porodilje na teritoriju Federacije BiH. Inicijativa podržava ujednačavanje porodiljskih naknada i nastoji uspostaviti sitem jedinstvene zdrastvene i socijalne zaštite na državnom nivou kroz izmjene Ustava BiH.
“Predstavnice ove nevladine organizacije, posvećene afirmaciji žena u svim sferama javnog i privatnog života, informirale su federalnog premijera o problemu neujednačenih prava u isplatama porodiljskih naknada u Federaciji BiH.Kako isplata ovih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje u kantonima nije ujednačena, sagovornici su danas razmatrali načine izjednačavanja ovih osnovnih prava. Rečeno je da bi jedno od mogućih rješenja moglo biti formiranje fonda ne federalnom nivou kako bi prava bila ista, a isplate naknada redovne za sve porodilje u Federaciji BiH.

Predstavnice Udruženja “Žene ženama” obavijestile su premijera Novalića da je, u saradnji s partnerskim organizacijama, prikupljeno više od 12 hiljada potpisa građana koji podržavaju inicijativu izjednačavanja porodiljskih naknada u FBiH.

Sagovornici su razgovarali i o prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH koje je ovo udruženje uputilo Parlamentu FBiH i kojim su pooštrene odredbe u pravcu kažnjavanja počinilaca fizičkog i seksualnog nasilja nad ženama i djecom.

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s