Inicijativa predstavila prioritete djelovanja u Doboju

slike - Eso 151U srijedu, 10.05.2017. godine na održanom okruglom stolu, Inicijativa Građanke za ustavne promjene je prvi put predstavljena u Doboju od strane njene članice Centra za razvoj civilnog društva u BiH .

Ovaj događaj je okupio predstavnike i predstavnice organizacija i udruženja sa područja regije Doboj,  te pojedince i pojedinke kako bi se upoznali sa ciljevima i prioritetima Inicijative, kroz prikaz dokumenta kreiranog od strane njenih članica „Plaforma ženskih prioriteta“. Ne manje važno bilo je i predstavljanje brojnih aktivnosti koje je Inicijativa uradila u periodu 2015-2017. godine, a koje će se nastaviti uz volju i spremnost članica Inicijative u cilju ponovne aktuellizacije pitanja ustavnih promjena.

Na okruglom stolu se govorilo i o mehanizmima za aktivno uključivanje žena u procese donošenja odluka od peticija, izbora, referenduma, različitih oblika zborova, te učešća na javnim raspravama. Snežana Šešlija iz UG ToPeeR, Doboj je pojasnila prisutnima da ovi mehanizmi postoje u različitim oblicima na lokalnom, kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, ali da od svih nas zavisi da li ćemo ih koristiti.. Takođe je istakla da, iako su učinjeni određeni pomaci kada je u pitanju rodna ravnopravnost, još uvijek je neophodno raditi na polju obrazovanja, zdravlja, političkog učešća žena.

Kada je riječ o ulozi i značaju ženskih kvota na izbornim listama, što je takođe bila jedna od tema okruglog stola, istaknuto je da i pored ove afirmativne mjere i činjeničnog procenta učešća u vlasti od oko 20%, žene nisu u dovoljnoj mjeri  zastupljene u političkom životu. U praksi se najčešće dešava da se žene stavljaju na izborne liste pro forme, odnosno da bi se ispunila tzv. kvota. Sa druge strane se postavlja pitanje koliko su žene zaista spremne da se aktivno bave politikom? Da li im stavovi porodice i sredine to omogućavaju/dopuštaju ili ih zapravo sputavaju na tom putu?

Da su žene sa invaliditetom dvostruko diskriminisane u društvu je takođe naglašeno na ovom skupu. Biti žena i biti u isto vrijeme osoba sa invaliditetom znači ogromne barijere u ostvarivanju svih pripadajućih prava. Na lokalnom nivou se to najviše ogleda kroz brojne predrasude i stereotipe još uvijek  izražene u našem društvu, neadekvatan i nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i otežano zapošljavanje ovih osoba, bez obzira što bi potencijalni poslodavci uživali povlastice u vidu smanjenja nameta državi, potvrdio je Zoran Panić, terenski koordinator Neformalne koalicije organizacija osoba s invaliditetom i dodao da bi u sam Ustav trebalo ugraditi odredbe kojima će se položaj marginalizovanih grupa, u ovom slučaju osoba s invaliditetom, a posebno žena,  poboljšati i unaprijediti kroz afirmativne mjere i proširenje Kataloga postojećih prava.

Tokom diskusije se govorilo o značaju suzbijanja diskriminacije u Ustavu BiH, kao krovnom dokumentu naše države. Jedna od sugestija je bila da Inicijativa još uvijek treba da radi na svojoj vidljivosti i prepoznatljivosti, odnosno da pronađe najbolji način za predstavljanje prioriteta za koje se zalaže samim građanima i građankama, te udruženjima žena i drugim organizacijama na lokalnom nivou i time osigura podršku u daljem djelovanju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s