Konferencija: Rodne predrasude u primjeni prava

2017-03-07-22-09-7002-Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” dobila je zvanični poziv na Konferenciju o rodnim predrasudama u primjeni prava i promociju priručnika Rodne predrasude u primjeni prava: bosanskohercegovački i međunarodni pravni okviri i praksa. 

Ovo je izuzetna prilika da govorimo o predrasudama u pogledu učešća žena u procesu ustavnih reformi, te nasem aktivnom radu u pogledu uključivanja žena u navedene procese.

Konferencija će se održati u Sarajevu 30.05.2017.godine. i u Banja Luci 26.05.2017. godine.

Konferencija se održava unutar projekta Rod i pravosuđe u Bosni i Hercegovini koji provode DCAF i Atlantska inicijativa uz podršku ambasada Švedske i Norveške u BiH. Unutar ovog projekta grupa univerzitetskih profesora i profesorica prava radila je na razvoju stručnog/akademskog Priručnika u kojem su identificirane rodne predrasude u primjeni prava.

Priručnik se sastoji od deset tematskih cjelina u kojima su dati domaći i međunarodni pravni okviri i praksa, analiza literature te mnoštvo primjera na koji način se rodne predrasude pojavljuju u primjeni prava u građanskim i u krivičnim predmetima.

Na konferenciji će govoriti profesori i profesorice koji su radili na izradi priručnika, a učesnici i učesnice će imati priliku da razmotre kako se rodne predrasude ogledaju u oblastima prava u kojima rade.

Na početku konferencije prisutnima će se obratiti ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Anders Hagelberg.

Za sve dodatne informacije o načinu prijave možete kontaktirati: aner.zukovic@atlantskainicijativa.org ili na broj telefona 033 262 645.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s