Prava žena i njihova podzastupljenost na svim nivoima vlasti u BiH

xl_karikatura-by-damir-novak-1_775640Vrijeme nastanka ove analize obilježava s jedne strane vremenski odmak od 6 mjeseci u odnosu na lokalne izbore održane u BiH, 02.10.2016. i 17 mjeseci do općih izbora koji bi se trebali održati 2018. godine. Odmah treba spomenuti kako je u kontekstu ravnopravnosti žena, točnije ravnopravnosti spolova, zakon jasan.

Član 4.19 Izbornog zakona BiH [1] propisuje svakoj kandidatskoj listi da uključuje kandidate oba spola. Propis o zastupljenosti spolova ispoštovan je u slučaju da je manje zastupljeni spol zastupljen sa 40 postotnim prisustvom na listi. Osim toga, zakon određuje kako najmanje jedan kandidat manje zastupljenog spola mora biti među prva dva kandidata, dva kandidata manje zastupljenog spola moraju biti u prvih pet kandidata, te tri među osam. Realnost je takva da nažalost, na izborima 2016. iako su sve stranke formalno ispoštovale zakon o minimalnoj zastupljenosti, kandidatkinje su postavljane na dno liste ili na mjesto u kojem je konkurencija iz drugih stranaka prejaka ili tamo gdje je veća vjerojatnost da neće dobiti velik broj glasova. Zbog toga su rezultati izbora bili ovakvi kakvi jesu. Na lokalnim izborima 2016. od 417 načelničkih kandidata bilo je samo 26 žena.Od 26 kandidatkinja, pobijedilo je njih 5,4 na području Republike Srpske i jedna u Federaciji BiH. Što se tiče vijećnika, od izabranih 3119 (Općinska i gradska vijeća), žena je samo 570, odnosno 18,82%. Primjetan je blagi porast u broju žena u vijećima u odnosu na izbore 2012, na kojima su izabrane 523 žene, ili prikazano u postocima 16,47%.

Autorica: Estera Grbavac, studentica master studija Međunarodni odnosi i diplomatija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Za čitanje cijelog teksta posjetiti Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s