Inicijativa predstavila svoj rad Odboru jednakih mogućnosti NSRS

Na poziv predsjednice Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine Republike Srpske, članice Inicijative Građanke za ustavne promjene  su juče, 24. aprila 2017. godine prisustvovale XVIII Redovnoj sjednici ovog Odbora. Na sjednici su prisustvovali i Ombudsmenka Jasminka Džumhur, Ljubinko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava BiH, Mirjana Lukač, direktorica Džender centra Vlade Republike Srpske, Vesna Temelkoska Vuković, predsjednica Savjeta nacionalnih manjina NSRS, predstavnice Ministarstva zdravlja i Ministarsva porodice, omladine i sporta, kao i predstavnik OSCE-a.

Teme o kojima je bilo riječi tokom sjednice ticale su se Prijedloga strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj 2017-2026, Izvještaja o stanju i položaju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srpskoj 2003 – 2016, Posebanog  izvještaj o usaglašavanju zakona i drugih propisa Republike Srpske sa pravnim standardima za ravnopravnost polova. Razmatran je i Godišnji izvještaj o aktivnostima Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2016. godinu (Jasminka Džumhur je navela da se najveći broj žalbi građana odnosio na kršenja građanskih i političkih prava (57,7% od 3000 žalbi), te da su zaprimljene i 152 žalbe za diskirminaciju. Takođe je istakla da raste broj žalbi na rad tužilaštava), kao i Informacija o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske (2014-2019) za 2015. i 2016.godinu čijom implementacijom, kao ni mjerama zaštite, prevencije i suzbijanja nasilja u porodici Odbor nije zadovoljan. Usvojen je i Izvještaj sa tematske sjednice „Žene i muškarci u brojkama“ održane u martu 2017. godine i data je podrška prijedlogu izmjena zakona o penziono-socijalnom osiguranju.

Članice Inicijative su upoznale članice Odbora sa djelovanjem, ciljevima i dosadašnjim aktivnostima Inicijative, te su razmijenile mišljenja o učešću i položaju žena u političkom životu, kao i neophodnosti povećnja broja žena na rukovodećim položajima u političkim partijama i svim vrstama pregovaračkih procesa kao jednim od ključnih načina za unapređenje ženskih ljudskih prava u BiH.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s