Aktivistica Snežana Zorić: Žene u politici

Na koji način da žene ravnopravno participiraju u procesima ustavnih reformi u BiH kada su donosioci političkih odluka većinom muškarci!?

Donosioci političkih odluka u Bosni i Hercegovini su većinom muškarci. Kvote koje su uvedene 1997. godine da političke partije na izborne liste moraju da stave najmanje  30% žena su samo mali korak. Danas je taj procenat narastao na samo 40% žena na izbornim listama.

Razloga  zbog kojih su žene podzastupljene na izbornim listama, u organima stranaka, državnim institucijama i granama vlasti ima više. Patrijarhalno društvo, socijalna situacija, predrasude, različita partijska i etnička pripadnost, obrazovanje ili čak nezainteresovanost ženske populacije jesu glavni krivci za ovakvo stanje. U Predstavničkom domu 1996. godine je izabrana samo jedna žena dok danas tamo sjedi deset žena. Uzimajući u obzir da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ima 42 zastupnička mjesta, a da je samo šest žena dobilo direktne mandate a ostalih četiri u ušle preko kompenzacijskih lista ovi podaci su poražavajući. U entitetskim skupštinama žena zastupnica je još manje. Državni parlament, entitetske, kantonalne i opštinske skupštine pružaju najviše mogućnosti ženama da kreiraju nove politike, utiču i donose odluke, udružuju se i mjenjaju stanje u zemlji na bolje. Zbog malog broja žena u ovim institucijama one su nadglasane, njihov glas se ne čuje dovoljno, političkim partijama čiji su članovi su samo još jedan glas kad se donose odluke.

Mentalitet, patrijarhalno društvo i predrasude određuju gdje je ženi mjesto, te koliki treba da bude domet njenih odluka. (Ne)obrazovanost i socijalna situacija veoma mnogo utiču na načine učestvovanja žena u politici. Učestvovanje ne podrazumijeva samo prisustvo na listi svake dvije odnosno četiri godine nego mnogo više. Učešće žena podrazumijeva uticaj na odluke u savjetu etažnih vlasnika, mjesnoj zajednici, široj okolini, školskim odborima i radnom mjestu. Partijska pripadnost je prepreka za saradnju žena u različitim političkim partijama jer ona je izabrana kako bi išla linijom manjeg otpora i klimala glavom, a ne da bi sarađivala sa političkim protivnicima i mijenjala svijet na bolje. Mediji koji pružaju bezbroj mogućnosti u nekim slučajevima ne pomažu nego čak stvaraju kontra efekat kad je u pitanju promocija svijetlih primjera žena u politici, promocija ideja i sjajnih primjera aktivnih žena u političkom životu.

Žene su danas subjekti političke moći ali samo kad se odluke donose u institucijama. Danas se odluke donose van institucija, na zatvorenim sastancima gdje prisustvuju lideri partija. Ti razgovori se nerijetko vode u kafanama gdje ženama „nije mjesto“. Deklarativno zalaganje muškaraca za rodnu ravnopravnost, deklaracije, odluke o obaveznim ženskim kvotama, pozitivna diskriminacija kao i zakoni su mrtvo slovo na papiru bez istinske želje i borbe žene da postane ravnopravna i politički aktivna. Deset žena u Parlamentarnoj skupštini ili dvije u Vijeću ministara, samo šest načelnica od 142 opštine / grada gdje su održani izbori, ni jedna žena nikada nije bila u tročlanom predsjedništvu od završetka rata. Svi navedeni podaci su poražavajući s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj obrazovanih, sposobnih, kompetentnih i jakih žena koje žele i mogu da kreiraju politke i donose odluke. Rijetke su uporne i jake pa uspiju u tome da se njihov glas čuje u političkoj partiji, lokalnoj zajednici i skupštini.

Snežana Zorić
Mentorka : Tanja Topić

Rad je pisan u okviru “Akademije političkog osnaživanja žena ” u organizaciji Transparency International BiH.

 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s