Usvojena rezolucija: BiH da sprovede odluke Evropskog suda za ljudska prava

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju u kojoj je BiH prvi put pozvana da sprovede odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Pilav” i “Zornić”, uz opomenu da epilog još čeka i predmet “Sejdić i Finci”.

Sud je u svakom od tih predmeta utvrdio da je njihovim podnosiocima, koji su državljani BiH, onemogućeno da se kandiduju na izborima zbog diskriminatorskih odredaba Ustava BiH.

Poslanik SNSD-a i član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković rekla je da je obaveza svake zemlje da izvršava odluke Evropskog suda za ljudska prava, a posebno BiH, koja je članica Savjeta Evrope.

Markovićeva je dodala da se BiH često pominje kao zemlja koja nije izvršila obaveze, ali da nije najnemarnija, piše “Glas Srpske”.

“Vjerujem da su mnogi svjesni da je BiH u ozbiljnoj političkoj krizi i da ima mnogo otvorenih i prečih pitanja koja treba da riješi”, rekla je Markovićeva.

Republika Srpska je prije nekoliko godina dala prijedlog u vezi sa realizacijom odluke u predmetu “Sejdić i Finci” koji ide u pravcu da u Ustavu, umjesto Srbin, piše da se bira jedan član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ali o ovom pitanju nema dogovora u Federaciji BiH.

Pruzeto sa: http://www.6yka.com

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s