Učešće organizacija civilnog društva u procesu popunjavanja Upitnika Evropske Komisije za BiH

Inicijativa Građanke za ustavne promjene je učestvovala u konferenciji  “Učešće organizacija civilnog društva u procesu popunjavanja Upitnika Evropske Komisije za BiH“ dana 25.01.2016.godine, koju je organizovala kancelarija TACSO projekta u BiH uz podršku Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. Cilj konferencije, koja je okupila izniman broj predstavnika/ca organizacija civilnog društva,  jeste  doprinos participaciji organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini  u obezbjeđivanju odgovora na Upitnik EK za BiH.

Nakon što je Evropska komisija uručila Bosni i Hercegovini Upitnik (09.12.2016.godine), te nakon radionice koju je organizovala Direkcija za evropske integracije BiH, fokus konferencije “Učešće organizacija civilnog društva u procesu popunjavanja Upitnika Evropske Komisije za BiH“ je bio na  informisanju civilnog društva u BiH o modalitetima/praksama uključivanja OCD u proces odgovaranja na EU Upitnik iz regionu (predstavljanje iskustva iz Republike Srbije) i  identifikacija  načina nastavka podrške prema OCD u BiH da bi odgovorile na EK Upitnik za BiH prema svojim misijama i korespondirajućim poglavljma Upitnika.

Na konferenciji su istaknute činjenice o samom procesu pripreme odgovora na Upitnik, naglašavajući da ovaj proces nije o “kandidatskom statusu već o članstvu u EU”, te da se ovdje zapravo traži odgovor na pitanje “da li je država spremna da bude članica EU” (Manuel  Munteanu, DG NEAR). U razmatranju odnosa organizacija civilnog društva u procesu pripreme odgovora na Upitnik EK, vrlo korisna su bila iskustva iz Republike Srbije kao i iz Centre of Thematic Expertise for Civil Society Support (Sonja Nita). Izgradnja sektorskih kapaciteta i dugoročnih saradnji i koalicija; povezivanje sa građanima/kama – kako oni vide ovaj proces (da li ga razumiju), obezbjeđivanje mogućnosti za uključenje organizacija civilnog društva u procese evropskih integracija (posebno pristupa procesu konsultacija, pristup informacijama, obezbjeđivanje dovoljno vremena za komentare i doprinose), izuzetno bitne povratne informacije (čime se osigurava uključenost i prvospomenuta izgradnja dugoročne saradnje), konsultacije trebaju biti stalne ne ad hoc, otvoreni dijalog svih aktera u procesu – ovo su neke od preporuka koje su iznesene na konferenciji. Imajući u vidu da je „Upitnik pregled stanja – kakvi smo sada“ (Vladimir Medjak, EMinS), vjerujemo da organizacije civilnog društva u BiH mogu ponuditi određeni broj vjerodostojnih doprinosa za odgovore. Sa druge strane, također vjerujemo da građani/ke i organizacije civilnog društva sa jednakim zanimanjem čekaju neke od odgovora države BiH, da bismo, jednako iskustvu iz Republike Srbije, „iz tih pitanja i odgovora prvi put saznali neke stvari“ (Nataša Savić Janjić, Kancelarija za evropske integracije, Vlada RS). Primjera radi: „Da li postoje planovi za izmjenu Ustava?“.

Iskreno se nadamo da će proces pripreme i izrade odgovora na pitanja iz Upitnika EK za BiH, i svi procesi koji slijede nakon ovih odgovora, biti prilika za saradnju  države i organizacije civilnog društva. Inicijativa Građanke za ustavne promjene je potpuno saglasna sa preporukom da ovaj proces mora imati stratešku viziju i pristup u konsultativnom dijelu, te da mehanizmi i strukturte jesu sredstva a ne ciljevi ovih procesa (i nikako zamjena za dijalog).

Fotografija preuzeta sa Facebook stranice Inicijative za monitoring EU Integracija u BiH 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s