Na sastanku sa Sašom Magazinovićem

16142805_371884366502765_5648498657834341473_nČlanice Inicijative „Građanke za ustavne promjene“, sastale su se u petak, 20.01.2017. godine s Sašom Magazinovićem članom Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope na kojem su razgovarale o pitanjima ustavnih reformi i uključenosti žena u iste.

Saša Magazinović je istakao da je u procesu izrade rodnih amandmana na Ustav BiH čiji je osnovni cilj uključivanje pitanja rodne ravnopravnosti, te da će oni u skorijem roku biti dostupne široj javnosti.

U toku sastanka istaknuto je da Inicijativa kroz svoju Platformu ženskih prioriteta na Ustav BiH takođe dotiče širi korpus ženskih ljudskih prava, te je to jedan od razloga zbog kojih će Saša biti podrška Inicijativi u daljem procesu zagovaranja za ove promjene.

Za Sašu cijeli proces Ustavnih reformi i podnošenje prijedloga amandmana jeste važan iz perspektive animiranja građana i građanki da i oni sami/e započnu proces pisanja i podnošenja sopstvenih amandmana. Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ svakako može poslužiti kao jedan od bitnih stepenika u ovom procesu.

Članice Inicijative složile su se s Sašom Magazinovićem da je izmjena Ustava veliki korak koji se stalno ostavlja „za kasnije“, kao i da je od esencijalne važnosti da se u diskurs izmjena Ustava uvedu i druga pitanja (pored stalno prisutnih etničkih) koja su bitna građanima/kama.

Saša Magazinović je na samom kraju sastanka istakao da prijedloge za izmjene Ustava BiH koji uključuju rodnu dimenziju koju treba da podnese,kao i priejdlozi koje je izradila i uputila Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ kroz Platformu ženskih prioriteta na Ustav BiH su od izuzetne važnosti zbog animiranja šire javnosti da razgovaraju o pitanjima rodne ravnopravnosti i na ustavnom nivou.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s