Započeta saradnja Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora

vijece-ministara-bihInicijativa “Građanke za ustavne promjene” pozdravlja odluku koju je u utorak, 20.12.2016. godine donijelo Vijeće ministara BiH kojom se planira usvojiti Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH. Smatramo da su ovo važni koraci ostvarivanja dijaloga između nadležnih tijela u BiH i nevladinog sektora, te iskazujemo nadu da će ovaj sporazum omogućiti učešće predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva u procesima ustavnih reformi koji se neminovno moraju započeti u procesima pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Vijeće ministara BiH je danas, 20.12.2016. godine usvojilo Informaciju o implementaciji Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini kojom se predlaže zaključivanje novog Sporazuma.

Novi Sporazum bi trebao bolje definisati saradnju nevladinog sektora u BiH i Vijeća ministara u skladu s nadležnostima i trebao bi adekvatno odgovoriti na trenutnu situaciju i nastojanja Bosne i Hercegovine za kvalitetnije integrisanje u Evropsku uniju.

Ministarstvo pravde je zaduženo da pripremi tekst Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini  i provede konsultacije s institucijama Vijeća ministara i široke javne konsultacije s nevladinim sektorom te će potom biti dostavljen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Tekst preuzet s Mreže za izgradnju mira

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s