Učešće u Informativnoj radionici za organizacije civilnog društva – predstavljanje Upitnika EK

Direkcija za evropske integracije (DEI) je juče, 21.12.2016.godine organizovala Informativnu radionici za organizacije civilnog društva – predstavljanje Upitnika EK. Inicijativa Građanke za ustavne promjene je prisustvovala radionici na kojoj su predstavljene informacije o fazama odgovaranja na Upitnik, smjernicama za pripremu odgovora i načinu na koji civilno društvo može učestvovati u izvršenju ovog zadatka. Iz DEI-a su naglasili da se od BiH očekuje da dostavi jasne i cjelovite odgovore.

Učešće organizacija civilnog društva u odgovaranju na Upitnik EK  je zamišljeno putem web aplikacije eKonsultacije Direkcije za evropske integracije, kao i platforme eKonsultacije Ministarstva pravde BiH, dok će sam (službeni) prevod Upitnika biti dostupan organizacijama civilnog društva. Odgovori koje dostave organizacije civilnog društva će biti prevedeni te dostavljeni kao ‘alternativni’ odgovori na Upitnik.

Kako je istaknuto u samoj prezentaciji  Maje Rimac-Bjelobrk, pomoćnice direktora Direkcije, „posebno će biti uzeta u obzir provedba presude Sejdić – Finci“. Inicijativa Građanke za ustavne promjene će svakako pratiti procese koji su pred nama,  očekujući ozbiljnost u pristupu državnih institucija i podržavajući istinski institucionalni dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s