Zaključci konferencije „Kako do rodnog Ustava BiH?“

Inicijativa Građanke za ustavne promjene i Agencija za ravnopravnost polova BiH su 7. decembra 2016. godine u Sarajevu organizovali konferenciju čiji su ciljevi bili aktuelizacija pitanja ustavnih promjena i ukazivanje na neophodne intervencije u Ustavu kako bi Bosna i Hercegovina imala Ustav bez diskriminacije, te značaj uvođenja afirmativnih mjera i rodno-odgovornog jezika u Ustav i šta bi to značilo za žene u BiH.

Takođe, bilo je riječi i tome na koji način se zajedničkom saradnjom svih relevantnih faktora može uticati na uključivanje prijedloga organizacija civilnog sektora u konačne izmjene Ustava, te o perspektivi ustavnih promjena u svjetlu EU integracija.

Uvodničari/ke na konferenciji bili su: Lada Sadiković, Sandra Zlotrg, Saša Leskovac, Maja Gasal Vražalica i Miodrag Živanović.

Na konferenciji su učestvovala 73 predstavnika/ca organizacija civilnog društva i državnih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, ambasada i fondacija u Bosni i Hercegovini koji su zaključili: 

  • Potrebno je otvoriti ozbiljan politički proces koji će dovesti do ustavnih promjena i kreirati ustav koji garantuje jednakost po svim osnovama, uključujući i rodnu. Taj proces je dugotrajan, uključuje mnoge aspekte, od pravnih do jezičkih, ali mora biti vođen uz učešće i saradnju svih relevantnih faktora – različitih državnih institucija i organizacija civilnog društva.
  • Neophodno je da država Bosna i Hercegovina sprovodi i poštuje odredbe konvencija i deklaracija na koje se potpisivanjem obavezala, što bi osiguralo dobre temelje za ravnopravnost građana i građanki po svim osnovama.
  • Žene moraju biti ravnopravni partneri u dijalogu o reformi Ustava u kojoj definisanje ostvarivanja ženskih ljudskih prava treba da postane jedan od prioriteta.

 

Agencija za ravnopravnost polova BiH

Inicijativa Građanke za ustavne promjene

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s