Parlament BiH usvojio prijedlog o realizaciji presude “Sejdić-Finci”

Ovo je prvi put od 2009. godine da je napravljen jedan ovako važan korak naprijed u implementaciji ove presude. Riječ je o važnoj pobjedi demokratije u najvišem zakonodavnom organu države BiH i politike koja se istinski zalaže za afirmaciju i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda.
“Nakon ovakvog glasanja u Predstavničkom domu PS BiH jasno je da Dragan Čović i Bakir Izetbegović ne smiju više vještački i parcijalno izdvajati tzv. hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da trebaju energiju usmjeriti u pravcu implementiranja suštine presude Evropskog suda za ljudska prava, jer je to obaveza države BiH kao članice Vijeća Evrope. Parlament je ovim glasanjem prekinuo sve dileme i uputio jasnu poruku da je potrebno implementirati presudu ‘Sejdić-Finci’, a ne izmišljeni predmet ‘Čović-Ljubić”, navodi se u saopćenju.

SDP BiH smatra da je ovim glasanjem Predstavnički dom jasno i glasno poručio da je neprihvatljiva bilo kakva zloupotreba u predmetu “Sejdić-Finci”, koju neki pokušavaju iskoristiti za rješavanje tzv. hrvatskog pitanja i koje, u konačnici, ima interes da crta granicu trećeg entiteta. To je neprihvatljivo i za Parlament BiH i EU, koja mora biti vrlo oštra prema onima koji te zahtjeve upućuju i prema onima koji, na osnovu, tog neprincipijelnog stava zaustavljaju našu zemlju na putu prema EU.

U poslaničkoj inicijativi Bećirovića stoji da se “Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH, kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci”.

“Za ovu inicijativu je glasalo 28 poslanika, a protiv ovog prijedloga glasali su jedino poslanici HDZ-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno i na djelu pokazao da je njihova proevropska priča obična neistina i da konkretno u praksi nisu spremni podržati presude Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopćenju SDP-a.

Vijest preuzeta sa: http://www.klix.ba
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s