Na sastanaku s Ismetom Dervoz

15181369_346530612371474_8000369678792197642_nČlanice Inicijative “Građanke za ustavne promjene” sastale su se s Ismetom Dervoz, nekadašnjom zastupnicom Parlamentarne skupštine BiH. Sastanak je imao za cilj da se upoznamo s kontinuiranim procesima zagovaranja za uvođenje rodnosenzitivnog jezika u sve javne politike. Predstavile smo napore članica Inicijative da rodnosenzitivni jezik bude dio Ustava BiH i upoznale Ismetu Dervoz  s ostalim prioritetima sadržanim u Platformi ženskih prioriteta

Na sastanku smo se dotaknule i prve inicijative koju je Ismeta Dervoz pokrenula samim svojim ulaskom u Parlamentarnu skupštinu BiH, zahtjevajući da na pločici ime “poslanik”  zamjene s riječi “zastupnica”, te je na taj način prva ukazala na važnost upotrebe rodnosenzitivnog jezika u nadležnim tijelima vlasti i dala svoj ogroman doprinos vidljivosti žena u istim.

Zalaganju za uvođenje rodnosenzitivnog jezika prethodio je rad i napor nekadašnje zastupnice, Ismete Dervoz koja je okupila brojne stručnjakinje/e, lingvistkinje/e da se izradi Priručnik koji sadrži upustva za korištenje rodnosenzitivnog jezika u PSBiH.

Ismeta Dervoz je pozdravila napore Inicijative “Građanke za ustavne promjene” na koracima koje pravi u procesu zagovaranja donošenja rodnoodgovornog Ustava, te istakla da je to snažan doprinos vidljivosti i priznavanja 51%populacije u BiH koju čine žene. Na samom koncu istakla je da je važno da Inicijativa nastavi da lobira u institucijama vlasti, kao i da će BiH neminovno morati da otvara procese ustavnih reformi zbog procesa približavanja BiH Evropskoj uniji.

Sastanku prisustovale: Lana Jajčević, Željka Žolja Umičević, Vildana Džekman – članice Inicijative i Ismeta Dervoz nekadašnja zastupnica PSBiH.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s