Samo građani BiH mogu napisati novi Ustav

18860820_30320 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma mnogi se slažu u dvije stvari: To je sporazum koji je donio mir, ali i Ustav koji je zreo za reformu. Da li se “Dejton” može promijeniti bez nove međunarodne konferencije?

“Odsustvo rata, ali ne i mir”, “produženje ratnih ciljeva uz pomoć ustavnih odredbi”, “cementiranje etničkog čišćenja”, “nagrada za ratne zločine” – ovo su neke od ocjena koje se u javnosti mogu čuti kada se potegne pitanje Okvirnog mirovnog sporazuma za BiH, poznatog i kao Dejtonski sporazum.

O reformi tog sporazuma, odnosno, o reformi Ustava BiH koji je napisan kao Aneks 4 tog sporazuma, već godinama se vode rasprave bez konkretnih rezultata.

“Ugovor poput Dejtonskog se prema međunarodnom pravu može mijenjati. To je definisano posebnim regulativama koje se tiču međunarodnih ugovora. To je moguće ako se usaglase sve strane koje su i potpisale sporazum”, tvrdi Matthias Hartwig sa Instituta za međunarodno pravo Max Planck u Heidelbergu.

Jednom potpisani međunarodni ugovori se uglavnom ne mijenjaju, ipak ističe Edin Šarčević, vanredni profesor evropskog, međunarodnog i javnog prava sa Univerziteta u Lajpcigu. Ti ugovori se mogu osporavati na osnovu jedne konvencije o takvim ugovorima koja je potpisana u Beču i to samo ako postoje razlozi koji vode ništavnosti tog ugovora.

“U sadašnjoj situaciji ne postoje ni stvarni razlozi ni potreba da se taj ugovor mijenja. Izvor problema u BiH nije sam Okvirni mirovni sporazum. On je donio mir. Problem su aneksi tog ugovora. Treba razlikovati sam ugovor i anekse. Aneks 4 je prihvaćen kao Ustav, on je problematičan i odgovoran za to da je BiH uspostavljena kao neefikasna i skupa država. On je ustoličio jedan nepravedan sistem jer je pravo zloputrijebljeno kako bi se cementirala nepravda i tu su problemi o kojima se mora razgovarati – o jednom ili više aneksa samog ugovora”, tvrdi Šarčević.

Reforma Ustava je put ka svim drugim reformama

Dejtonski sporazum omogućava da se i bez njegovog mijenjanja, bez potpisa svih predstavnika država koje su ga potpisale, promijeni Aneks 4, tj. Ustav, kaže Hartwig: “U Aneksu 4 je u Članu 10 otvorena mogućnost za reformu tog ustava. To znači da određeni organi unutar BiH imaju mogućnost za promjene. Za tako nešto dakle nije potrebna neka nova međunarodna konferencija i promjena samog Dejtonskog mirovnog sporazuma. “

Aneks 4 se može mijenjati amandmanima, dvotrećinskom većinom u Parlamentu BiH, a može se u potpunosti i staviti van snage. Ne postoji mogućnost u međunarodnom pravu da se neka država spriječi da sama donese svoj ustav i za to nije potrebna nikakva nova međunarodna konferencija, kaže Šarčević.

Cijeli tekst možete pročitati na: www.dw.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s