Opet ništa od rješenja “Sejdić i Finci”?

Iako je usaglašenim revidiranim Master planom evropskih integracija, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, predviđeno da se pitanje “Sejdić i Finci” riješi najdalje do 31. januara 2017. i održano 150 sastanaka za 30 mjeseci u vezi s odlukom “Sejdić i Finci”, predloženo 50 eventualnih rješenja ovog otvorenog pitanja, i dalje je jako upitno da li će političari uspjeti postići zajednički dogovor u vezi rješavanja diskriminacije u Ustavu BiH.

U tekstu koji je danas objavljen u Nezavisnim novinama je navedeno: “Iz stavova članova Predsjedništva BiH može se zaključiti da “ostalima” u BiH u skorije vrijeme neće biti omogućeno da se kandiduju za poziciju kolektivnog šefa države, što se u suštini i zahtijeva presudom Suda u Strazburu.

Dok Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, tvrdi da su se svi usaglasili da se to pitanje riješi do 31. januara, što potvrđuje i dokument o master planu koji je u posjedu “Nezavisnih”, njegov bošnjački kolega Bakir Izetbegović sada kaže da je to jako teško i da su Hrvati malo odvukli fokus od same presude.

Čović je istakao da od kandidature za Evropsku uniju nema ništa ukoliko se pomjeri datum za sprovođenje presude “Sejdić i Finci”, a Izetbegović s druge strane kaže da je teško postići dvotrećinsku većinu. “Svi smo se usaglasili da 31. siječnja bude datum kad će biti riješen ‘Sejdić i Finci’, kao i sva ta pitanja o izbornom zakonodavstvu uopće. Uvjeren sam da ćemo uspjeti, ali nije dovoljno da to samo želim ja, to treba da želimo svi, i o tome smo otvorili razgovore svih stranaka koje čine vlast na razini BiH”, rekao je Čović za “Nezavisne”. On se složio sa Mladenom Ivanićem, srpskim članom Predsjedništva BiH, koji je rekao da je pitanje rješavanja slučaja “Sejdić i Finci” na partnerima u FBiH, kao i većina drugih ciljeva koji su dogovoreni u master planu. “To je pitanje FBiH i, koliko vidim, njihov politički osjećaj je da u tome mogu uspjeti. Ako uspiju, onda ćemo realizovati sve ciljeve koje smo dogovorili”, izjavio je Ivanić za “Nezavisne” prije nekoliko dana.

Ono što je sigurno jeste da će u narednih dva do tri mjeseca mnoge stvari biti jasnije, posebno ako se uzme u obzir da BiH treba da odgovori na upitnik Evropske unije, što će biti i na neki način određena provjera za funkcionalnost mehanizma koordinacije, koji je nekoliko godina bio kamen spoticanja u BiH.

“Kao i na temu Orašja, bit će, nažalost, onih koji će pokušavati napraviti čitavu strategiju odnosa u BiH, ali sam uvjeren da će master plan biti proveden jer postoje svi uvjeti da se on provede. Ali vidjet ćemo početkom 12. mjeseca kad dođe gospodin Han s upitnikom, koji moramo vratiti krajem 3. mjeseca, kako smo to zajedno bili i definirali mi u BiH”, rekao je Čović.

Za razliku od Čovića i Ivanića, koji ipak ostavljaju malo nade da bi se priča o ovom slučaju mogla završiti, Izetbegović je mišljenja da fokus BiH treba držati na provođenju reformi, te da bi skretanje pažnje na teme poput sprovođenja odluke “Sejdić i Finci” moglo uvući u konflikte i rasprave. “Teško da ćemo to uraditi početkom naredne godine. Po mom mišljenju, moramo snažno raditi na onom što je zacrtala Reformska agenda i gledati da tokom 2017. i početkom 2018. godine riješimo i to pitanje”, rekao je Izetbegović, izražavajući nadu da će ta odluka u svakom slučaju biti provedena prije izbora 2018. godine.”

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Opet-nista-od-rjesenja-Sejdic-i-Finci/397147

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s