U Mostaru predstavljena Inicijativa i Platforma ženskih prioriteta za ustavne promjene

Članice Inicijative “Građanke za ustavne promjene”, udruga FORMA F i Univerzum Mostar su juče, 25. oktobra 2016. godine, u okviru ulične akcije na Španjolskom trgu u Mostaru predstavili  Inicijativu Građanke za ustavne promjene i Platformu ženskih prioriteta za ustavne promjene.

Kroz razgovor sa građanima i građankama Mostara aktivistkinje su ukazale na činjenicu da trenutni Ustav BiH ne prepoznaje žene i da bi uvođenje rodno-odgovornog jezika i afirmativnih mjera značilo odlučnost države na putu ka ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini.

Takođe, predstavljen je i prijedlog Inicijative da se Ustavom garantuje jedinstvena zdravstvena zaštita svim građanima i građankama, da im se obezbijedi veća sudska i pravna zaštita, te da se u Ustav uvede princip direktne demokratije.

Nakon ove ulične akcije putem koje je Inicijativa dobila podržavatelje i podržavateljice i u Mostaru, planirano je i održavanje okruglog stola u ovom gradu na kojem će aktivnosti Inicijative i Platfroma ženskih prioriteta biti predstavljena nevladinim organizacijama, političkim subjektima, akademskoj zajednici i široj javnosti.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s