Uključite pitanja ženskih ljudskih prava u ustavne reforme

nevidljiva3Saopštenje za javnost: U zaključcima Evropske Unije o evropskom putu Bosne i Hercegovine se navodi da Evropska Unija, kada bude pripremala svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine, treba obratiti posebnu pažnju na provedbu presude Sejdić-Finci, što je opet potvrdilo da BiH ne može postati članica EU bez promjena diskriminatornog Ustava što je mnogim građanima i građankama BiH dalo nadu da će se nužne reforme u državi napokon morati početi provoditi.

Dosadašnji pokušaji promjene Ustava BiH su bili u rukama isključivo vođa najjačih političkih stranaka u BiH i bili potpuno deinstitucionalizovani isključujući i neinformišući kompletnu bh. javnost o sadržaju prijedloga ustavnih reformi što definitivno nije odlika demokratskih praksi na kojima počivaju moderne demokratije.

U svjetlu zahtjeva Evropske Unije i vrlo izvjesnog ponovnog pokretanja procesa ustavnih reformi, Inicijativa Građanke za ustavne promjene zahtjeva da nadležne vlasti i institucije Bosne i Hercegovine tom prilikom budu transparentije i da u dijalog o ustavnim reformama uključe civilno društvo i žene kao ravnopravne sagovornike/ce, te da rasprave o najvišem pravnom dokumentu kojim se regulišu najvažnija pitanja za građane i građanke BiH ne budu isključivo u zatvorenim krugovima političkih elita.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ poziva nadležne vlasti BiH da prilikom „otvaranja“ Ustava BiH uzmu u obzir prijedloge ustavnih promjena koje se odnose na vidljivost žena u Ustavu BiH i poboljšanja položaja bh. žena u svim društvenim sferama uvođenjem rodno-odgovornog jezika i afirmativnih mjera u tekst Ustava.

Ovim bi država BiH pokazala da istinski teži ostvarenju rodne ravnopravnosti i demokratskim vrijednostima i principima koji počivaju na saradnji, razmjeni mišljenja i uvažavanju prijedloga civilnog društva.

,,Građanke za ustavne promjene” je Inicijativa koja okuplja organizacije civilnog društva i aktiviste/kinje koji se zalažu za Ustav Bosne i Hercegovine koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda, sa posebnim fokusom na rodnu perspektivu. Inicijativa je formirana 2013. godine od strane aktivista/kinja i organizacija iz cijele BiH, koji/e žele da ohrabre sve građane/ke da koriste svoje znanje, energiju i spremnost na uzajamno djelovanje i doprinose ispunjenju ciljeva Inicijative.

Vildana Džekman
Osoba za odnose s javnošću
Inicijativa Građanke za ustavne promjene

1 komentar na “Uključite pitanja ženskih ljudskih prava u ustavne reforme

  1. Povratni ping: Finci: Ravnopravnost je univerzalno pitanje poštovanja ljudskih prava! | Građanke za ustavne promjene

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s