Pretpostavke ustavne reforme u BiH tijekom pristupanja EU-u

eu-puzle-bih-400x270Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” prenosi analizu Mirka Pejanovića o koracima sprovođenja ustavnih reformi na putu BiH ka procesima EU integracija.

“Kao veoma bitan, čak nezaobilazan segment u pristupu stvaranja novog ustavnog poretka javlja se postupnost.

Postupnost je neminovna uslijed spore poratne izgradnje demokratskih institucija. Posebno se izdvaja problem demokratskog kapaciteta Parlamentarne skupštine BiH u postizanju međustranačkog konsenzusa za promjenu Ustava.  

Također je nužno izravno angažiranje Europskog parlamenta i američke administracije kako bi se stvorio pritisak na vladajuće stranke da postignu konsenzus. Ovdje se radi o oblikovanju geopolitičke osnove za promjenu dejtonskog Ustava. Geopolitička osnova znači da moć vodećih sila u međunarodnoj zajednici ide smjerom utjecaja na integraciju BiH u EU. Tako će se i zaustaviti i spriječiti unutarnje nacionalističke silnice za etničku podjelu i destrukciju države Bosne i Hercegovine.

Druga etapa promjene dejtonskog Ustava odnosila bi se na uspostavljanje novog teritorijalnog ustroja. Ova bi etapa vremenski mogla doći u završnici pretpristupnih pregovora i pred poziv za članstvo BiH u EU. Radi se o vremenu u kojemu će se, unutar europskog integracijskog procesa, oblikovati povoljan društveno-povijesni kontekst. U tom novom društveno-povijesnom kontekstu zasigurno će silnice integracije i kreiranje racionalne organizacije političko-ustavnog ustroja BiH dovesti do ustroja triju razina vlasti – lokalne, regionalne i državne.

Regionalna struktura Bosne i Hercegovine s četiri povijesne i makroekonomske regije – sarajevskom, tuzlanskom, banjalučkom i mostarskom, omogućila bi Bosni i Hercegovini ne samo funkcionalno političko-ustavni ustroj već i optimalan gospodarski i društveni razvoj.”

Cijelu analizu možete pročitati ovdje POLITIČKE ANALIZE

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s