“Neke stvari nemoguće bez ustavnih promjena”

politiche-vicinato-965594Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” poduzima korake aktualiziranja ustavnih reformi koji su nužni da bi se osiguralala ravnopravnost svih građanki i građana BiH. Isto mišljenje imaju i Asocijacija Kruga 99 koji smatraju da kretanje BiH prema EU će neminovno obuhvatiti sveobuhvatne reforme koje će uključiti i ustavne reforme.

Reforme na evropskom putu su nemoguće bez ustavnih promjena stav je asocijacije Krug 99. Više je pitanja koja treba da budu riješena, a među njima problem jezika, RTV servis, popis, te izvršavanje presuda suda u Strazburu.

Naredna godina bi trebala biti godina pomaka ka EU. Do tih pomaka neće doći, kažu na Krugu 99, ukoliko ne dodje do sveobuhvatne reforme, koje će morati obuhvatiti i Ustav BiH. 

„Prije ili kasnije evropskim integracijama i činjenicom da je BiH ozbiljno na putu ka EU mi ćemo se morati prilagođavati. BiH, njen politički sistem, njen ustavni sistem i ekonomski sistem moraće se prilagođavati EU, evropskim integracijama“, kaže uvodničar Kruga 99 Muhamed Mujakić.

Ustavne promjene nemoguće je provoditi bez volje građana. Do sada je priča o ustavnim promjenama uglavnom, neslavno završavala. Bez političkog, ali i građanskog konsenzusa. 

„Bosna i Hercegovina sada ima jako veliki broj pitanja koja mora riješiti, pitanje jezika, pitanje izvršavanja presuda, i policije u saglasnosti sa evropskim principima i javnog RTV servisa, i popisa“, pojašnjava uvodničar Kruga 99 Lada Sadiković. 

Neke stvari je nemoguće promjeniti bez Ustavnih promjena. Primjer je presuda Sejdić- Finci, ali i slična u slučaju Pilav. „Nemoguće je provesti uspješne refrorme ekonomskog sistema prije svega bez onih ustavnih promjena koje bi takve unutrašnje reforme provodile“, smatra predsjednik asocijacije Krug 99 Adil Kulenović.

Preuzeto s TV1.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s