„Trebamo se više osloniti na građanke i građane BiH“

12565501_176639566027247_8050586727722234269_nUdruženje/udruga FORMA F je lokalna organizacija koja podržava bosanskohercegovačku ženu u (re)integriranju u obiteljski život i društvenu zajednicu s ciljem da uspješno i ravnopravno sudjeluje u ekonomskom, javnom i političkom životu svoje lokalne zajednice.

Razgovarale smo s Milenkom Sinanović, članicom FORME F i jednom od članica Inicijative „Građanke za ustavne promjene“.  Milenka ističe kako je njihova organizacija prepoznata po senzibiliziranju javnosti o razumijevanju pojmova spola, roda, mira, slobode i ljudskih prava, posebno ljudskih prava žena i da su zbog toga od samog početka u Inicijativi.

„Naše društvo zatvara oči na sve oblike diskriminacije. Ne znam je li problem što ne prepoznaju određene oblike diskriminacije ili im je jednostavnije ignorirati ih. Mišljenja sam kako je problem u ovom prvom, te samim tim djelovanje Inicijative vidim kroz promicanje vrijednosti koje su neophodne kako bi naše društvo prepoznalo diskriminaciju. Zajedničkim radom možemo ih postupno ukloniti“, ističe Milenka.

Upravo zbog eliminisanja diskriminacije Milenka ukazuje na važnost i nužnost donošenja rodno odgovornog Ustava BiH.

“Rodno odgovoran Ustav podrazumijeva državu u kojoj će muškarci i žene imati jednake mogućnosti i jednaku društvenu vrijednost, jednaka prava i  jednake odgovornosti, kao i jednak pristup resursima i mogućnostima koje im omogućavaju uživanje istih prava koja ne stoje samo na papiru“, naglašava Milenka.

Milenka smatra da je najviši pravni akt države Ustav, zaštitio samo konstitutivne narode i zaboravio na građane i građanke.  Uprkos tome, prema njezinom mišljenju Inicijativa ima dobru strategiju zagovaranja ustavnih reformi.

„Često se zamijera što Ustav BiH sadrži samo osnovni katalog ljudskih prava. Iako se u Ustavu nalaze dodaci, odnosno konvencije, koje se odnose na ljudska prava i slobode, nisu dovoljne za poštivanje prava. Svjesne smo koliko je teško promijeniti naš Ustav, ali jakim utjecajem i lobiranjem, moguće je! Najjači glas je glas javnosti. Trebamo se što više osloniti na svoje građane i građanke. Pružiti im što više informacija o Inicijativi. Dosta se po aktivnostima kreće sličan krug ljudi, moramo pronaći način kako utjecati i na ostale. Mislim da  Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ ima strategiju aktivnosti i da je na dobrom putu zagovaranja ustavnih reformi“, zaključuje Milenka.

Zajednički stav FORME F je da Inicijativa nastavi s promocijom svojih aktivnosti i uključivanja što više organizacija u djelovanje Inicijative.

“Trebamo nastaviti ovim putem, uključujući što više organizacija, ali i pojedinki i pojedinaca u  Inicijativu, s ciljem kontinuirane promocije rada. Svi naši resursi su vam dostupni. FORMA F je prepoznatljiva po svom radu. Trudit ćemo se, kao i do sada, svojim zalaganjem skrenuti pozornost na ovaj problem u društvu i potrebu mijenjanja istog“, poručila je Milenka za Inicijativu „Građanke za ustavne promjene“.

Intervju obavila: Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

 

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s