Sastanak sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH

13619838_272722723085597_1172944756507292120_nČlanice Inicijative sastale su se juče sa predstavnicama Agencije za ravnopravnost spolova BiH s ciljem uspostavljanja saradnje na pitanjima aktualiziranja ustavnih reformi iz rodne perspektive.

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” od 2013. godine kroz dokument Platforma ženskih prioriteta na Ustav BiH, zagovara uvođenje rodno senzitivnog jezika i afirmativnih mjera u Ustav BiH kako bi se postigao veći stepen ravnopravnosti polova i poboljšao položaj žena u BiH.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH je 2007.godine predložila set amandmana na Ustav BiH, između ostalih i one koje se tiču rodno odgovornog jezika i afirmativnih mjera. U zagovaranju identičnih prioriteta, a u cilju osiguranja ravopravnosti spolova u Ustavu BiH, Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Inicijativa će krajem 2016. godine realizirati zajedničku konferenciju kojom će ukazati na važnost inkorporiranja gender perspektive u Ustav  i na koji način će se to reflektovati na položaj žena. Takođe, kada se proces ustavnih reformi ponovo aktuelizira, Inicijativa Građanke za ustavne promjene i Agencija za ravnopravnost polova BiH  će zajedno lobirati da rodno odgovorni jezik  i afirmativne mjere postanu sastavni dio Ustava.

Sastanku su prisustovale: Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Kika Babić – Svetlin, Agencija za ravnopravnost spolova, Radmila Žigić, Dragana Đurić, Željka Umićević i Vildana Džekman, članice Inicijative.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s