Treća presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je BiH izgubila spor i u slučaju „Pilav protiv BiH“ još jednom je potvrđeno da Ustav BiH ne garantuje jednakost svim građaninama i građankama Bosne i Hercegovine i da su građani i građanke diskriminisani najvišim pravnim aktom države.

Iako je još 2009. godine presudom u slučaju „Sejdić-Finci protiv BiH“  Evropski sud u Strazburu naložio vlastima BiH da izmjene diskriminatorne ustavne odredbe kojima je onemogućeno ostvarivanje ljudskih prava nekonstitutivnim narodima BiH, a kasnije u slučaju „Zornić protiv BiH“ ponovio zahtjev za promjenu Ustava, do danas vlasti BiH nisu ozbiljno pristupile rješavanju ovog problema.

Država BiH je aplicirala za članstvo u Evropskojh uniji, radi na sprovođenju ekonomskih i socijalnih reformi ali trenutnom stagnacijom procesa ustavnih promjena građani i građanke u BiH, zbog nacionalne kočnice u najvišem pravnom aktu države, nisu u mogućnosti ostvariti svoja osnovna ljudska prava. Ukoliko svi nemamo jednaka ljudska prava, ukoliko država ignoriše presude Evropskog suda, dopušta diskriminaciju i za to ne snosi odgovornost, kako se uopšte možemo nazivati demokratskim društvom?

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ apeluje na vlasti BiH da prestanu ignorisati ustavni problem nejednakosti građana i građanki i da demokratsko opredjeljenje države BiH dokažu promjenom Ustava BiH u svim segmentima kojima bi se poboljšala ravnopravnost i jednakost u ostvarivanju ljudskih prava.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s