Ramić-Mesihović: BiH potreban novi pristup za NATO integracije

Direktorica Vanjsko-političke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da dnevna politika ne smije biti upetljana u izmjene Ustava BiH, čije nedostatke treba otkloniti što prije.

Ako BiH želi pozitivnu reakciju na aplikaciju za članstvo, mora ubrzati ritam provođenja reformi. I za približavanje NATO-u potreban je drugačiji pristup, slično onom što je učinjeno i za proces evropskih integracija.

RSE: Evropski sud za ljudska prava donio je još jednu presudu protiv BiH (Ilijaz Pilav), za diskriminaciju “upisanu” u Izbornom zakonu i Ustavu BiH, koji ne daju jednaka prava za kandidovanje svim svojim građanima. S obzirom na to da je BiH prije četiri mjeseca podnijela aplikaciju za članstvo, kakvi su izgledi da dobije pozitivan stav s obzirom na više neprovedenih presuda Suda u Strazburu?

Ramić-Mesihović: Presuda u predmetu Ilijas Pilav samo je logični slijed na prethodne dvije presude – “Azra Zornić” i “Sejdić-Finci” – i otvara manevarski prostor za druge slične presude tog tipa, zato što Ustav još uvijek narušava i krši prava za koja se pojedinci u ovim sluičajevima nastoje izboriti.

Zanimljivo je da je novim pristupom Evropska unija obrnula redoslijed – znači, ovo je za BiH i dalje zahtjev za napredovanje u Evropsku uniju, ali nije više ona alfa i omega. Novi pristup koji je iznjedrila britansko-njemačka inicijativa, otvara neke druge manevarske prostore danas, ali se ni u jednom trenutku ne smije zaboraviti da je bitno otkloniti nedostatke u Ustavu što prije, da opet ne bismo bili u stisci s vremenom i da ne bismo opet imali prebijanja bitnih stvari koje pripadaju ustavnoj materiji, preko dnevne politike.

RSE: Bh. političari, posebno član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je u februaru, u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva, predao aplikaciju za članstvo, uglavnom izražavaju optimizam, odnosno, govore kako bi Bosna i Hercegovina u julu mogla dobiti pozitivnu reakciju na aplikaciju. Kakav je Vaš stav?

Ramić-Mesihović: BiH mora do kraja mjeseca izuzetno požuriti da ispuni preuzete obaveze, kako bi aplikacija bila što kredibilnija. Međutim, ozbiljno je narušena dinamika, posebno kada je u pitanju adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), i njegova provedba. To važi i za mehanizam koordinacije.

 

Intervju možete pročitati na: http://www.slobodnaevropa.org/a/bih-potreban-novi-pristup/27793239.html

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s