Provođenje reformi uslov za stvaranje stabilnog društva

Provođenje potrebnih reformi stvorit će temelj za stabilno društvo, ocijenio je za Fenu izvor iz njemačkog parlamenta, Bundestaga, blizak radu na evropskim poslovima.

Po njegovim riječim, sve stranke zastupljene u Bundestagu saglasne su sa Solunskom agendom iz 2003. godine, odnosno s tim da sve države zapadnog Balkana mogu računati na prijem kada ispune potrebne uvjete.

– One moraju prihvatiti i dijeliti vrijednosti EU – kazao je on pod uvjetom da ostane neimenovan.

Naglašava kako će potrebne reforme stvoriti stabilna društva, a bez stabilnosti stvara se temelj za nove napetosti.

Reforme se ne rade u interesu Brisela, Berlina ili Pariza, nego samih građana tih zemalja, naglasio je, dodajući da očekuje da sve političke snage u tim zemljama stanu zajedno kako bi njihove države postale članice EU.

Smatra da je potrebno pitanje Bosne i Hercegovine staviti na dnevni red, budući da su zemlji potrebne istinske ustavne reforme. Rekao je to prije nego što mu je bila poznata nova presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ilijaza Pilava.

– Prepreke su velike, entiteti često blokiraju ono što je korisno za zemlju u cjelini, a struktura BiH nije u skladu s potrebama u 2016. godini – naveo je.

Poticaj, međutim, treba doći iz društva, jer ovakvo stanje nije dobro za budućnost. Neopodno je podnijeti taj teret, jer se bez toga ne može postati član EU.

– Teško je predvidjeti kada će ovi problemi biti riješeni. Treba biti strpljiv i optimističan. Bila bi velika prevara, posebno mladih generacija ako ovo ne uspije – zaključio je Fenin sagovornik.

Preuzeto sa: http://www.6yka.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s