Treća presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv BiH zbog diskriminacije u Ustavu

BiH je već dva puta izgubila spor pred Evropskim sudom zbog diskriminatornih odredbi Daytonskog ustava, u slučajevima Sejdić – Finci i Azra Zornić protiv BiH, a danas je donesena i presuda u slučaju PIlav protiv BiH.

Sud u Strasbourgu donio je jutros odluku kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Podnosilac tužbe Ilijaz Pilav, državljanin je Bosne i Hercegovine rođen 1964. godine u Srebrenici u Republici Srpskoj (jednom od dva entiteta koji čine BiH). Njegova tužba odnosi se na činjenicu da mu je zakonski onemogućeno da se natjeće na izborima za člana Predsjedništva BiH. Pilav se izjašnjava kao Bošnjak, pripadnik jednog od konstitutivnih naroda BiH. On je član Stranke za Bosnu i Hercegovinu i obavljao je nekoliko političkih dužnosti u Republici Srpskoj.

U 2006. godini on je podnio kandidaturu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za člana Predsjedništva BiH. CIK je odbio njegovu aplikaciju na temelju činjenice da se on izjašnjava kao Bošnjak, što je suprotno odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH da predsjednički kandidat iz Repubnlike Srpske mora biti Srbin.

Pilavova žalba protiv te odluke je odbijena, i u septembru 2006. godine Ustavni sud BiH je odbio njegovu ustavnu žalbu. U 2010. godini Pilav je ponovo podnio svoju kandidaturu, koja je još jednom odbijena.

Pozivajući se na član 1 Protokola broj 12 (o općoj zabrani diskriminacije), Pilav se žalio da je ustavnu zabranu koja mu onemogućuje da se kandiduje na izborima za člana Predsjedništva BiH na osnovu njegove nacionalne pripadnosti ravna rasnoj diskriminaciji. On također navodi da je spriječen da glasa za pripadnika vlastite nacionalne zajednice za taj položaj, saopćeno je u četvrtak iz Evropskog suda za ljudska prava.

BiH je već dva puta izgubila spor pred Evropskim sudom zbog diskriminatornih odredbi Daytonskog ustava, u slučajevima Sejdić – Finci i Azra Zornić protiv BiH.

 

Reakcija Ilijaza Pilava

Dr. Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dr. Pilav u izjavi za Patriju nakon ove vijesti kaže da je njegova “prva reakcija da je sve vrijeme govorio i očekivao da će biti ovakvo rješenje u ovoj presudi“.

“Očekivao sam je upravo ovakvu i u moju korist. Pravno gledano drugačija odluka se i nije mogla očekivati, s obzirom da se već i u preambuli presude ‘Sejdić i Finci’ navodi ‘slučaj Pilav'”, kaže Pilav.

No, svjestan je da implementacija ove presude neće teći brzo.

“Ako me pitate za implementaciju naravno da nemam iluzije da će to biti tako brzo i niko ne zna koliko će prašine da na sebe primi i ova presuda kao i prethodne, ali imajući u vidu da smo zemlja koja ide putem euroatlanskih integracija sigurno da će jednog dana kada se otvori neko od poglavlja u tim pristupnim pregovorima u nekom od tih sadržaj biti i ova presuda. Sasvim je sigurno bez ikakve dileme da ukoliko želimo biti članica EU, a svi kažu da želimo, ova će presuda prije toga morati biti provedena”, ističe dr. Pilav.

Tekst preuzet sa: http://www.radiosarajevo.ba

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s