U Bratuncu o ustavnoj nevidljivosti žena

27365a6c-b2a7-491d-ae23-70fe47fd226eČlanice Inicijative “Građanke za ustavne promjene”, održale su u petak, 27.05.2016. godine na gradskoj tržnici u Bratuncu uličnu akciju. Sedam volonterki udruženja “Foruma žena” Bratunac je razgovaralo s građankama/ima o diskriminaciji žena u trenutnom Ustavu BiH.

Građanke/i su pokazali zainteresovanost i tražile dodatne informacije  o samoj Inicijativi i njezinim aktivnostima. Nakon održane ulične akcije u prostorijama Udruženja “Forum žena “ održan je Okrugli sto na kojem je prisustvovalo 17 učesnica, kako predstavnica organizacija civilnog društva tako i građanki.

Organizatorica Okruglog stola, Dragana Đurić je učesnicama predstavila Inicijativu, aktivnosti i Platformu ženskih prioriteta  za izmjene Ustava BiH.

Uvodničarka Marija Glišić je  održala predavanje na temu “Važnost jedinstvene zdravstvene zaštite na nivou BiH i njen uticaj na zdravlje žena”.

Učesnice Okruglog stola su u toku diskusije prepoznale važnost izjednačavanja prava na zdravstvenu zaštitu na nivou cijele BiH i iznosile lične  probleme sa kojima su se suočavale usled  nepostojanja jedinstvene zdravstvene zaštite.

Nakon Okruglog stola učesnice su istaknule da je važno što se Inicijativa zalaže za uvođenje jedinstvene zdrastvene, socijalne i porodične zaštite na cijeloj BiH, te  pristupile Inicijativi.

Vildana Džekman, PR Inicijative “Građanke za ustavne promjene”

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s