I u Sanskom Mostu o rodnoj dimenziji Ustava

13043510_1591488184501612_32122050938784706_nPredstavnice Udruženja “Glas žene” iz Bihaća  i članice Inicijative “Građanke za ustavne promjene”, održale su okrugli sto u petak, 15.04.2016. godine u Sanskom Mostu. Osnovni cilj okruglog stola  bio je predstavljanje Incijative predstavnicama ženskih organizacija iz Sanskog Mosta.

Predsjednica Udruženja “Glas žene”Enisa Raković istakla je da se  Inicijativa zalaže za Ustav BiH koji će osigurati veću zaštitu ljudskih prava i sloboda s posebnim fokusom na rodnu perspektivu. „Naša vizija je rodno pravedan Ustav BiH za društvo jednakih prava i mogućnosti za sve”, rekla je Rakovićeva.

Predstavnicama udruženja žena i ženskih organizacija u Sanskom Mostu o pomenutoj temi govorila je Nejra Raković, istakavši kako je jedan od prioriteta za koje se zalažu uvođenje rodno senzitivnog jezika u Ustavu BiH, obzirom da u ovom, najvišem zakonodavno pravnom aktu naše zemlje žene uopšte ne postoje niti su vidljive. „Jedan od naših prioriteta je i uvođenje afirmativnih mjera ostavrivanje pune  rodne ravnopravnosti, kao i proširenje kataloga ljudskih prava u Ustavu BiH kroz uvođenje jedinstvene zdravstvene i socijalne zaštite, kao i principa direktne demokratije primjenjen na proces ustavne reforme.“, istakla je Rakovićeva.

Preuzeto s Hronika Sana

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s