Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPS BiH podržala Inicijativu

12966748_10209408317828051_437326211_nČlanice Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ sastale su se juče 04.04.2016. godine s članovima/icama Komisije za ostvarivanje  ravnopravnosti spolova u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osnovna tema sastanka ticala se daljnjih procesa zagovaranja ustavnih reformi iz rodne perspektive.

Napominjemo da je Komisiji 2013. godine prezentovana Platforma ženskih prioriteta na Ustav i dio amandmana koji je Komisija podržala i dokument uputila u dalju proceduru Predstavničkom domu PSBiH i Vijeću ministara. Generalno tajništvo Vijeća ministara je u januaru 2014. godine dostavilo Platformu članovima Vijeća ministara. Također, Zajednički kolegij oba doma PSBiH je na 24. sjednici održanoj u aprilu 2014. godine razmatrao amandmane iz Platforme i o tome obavijestio Komisiju za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Zbog potpune marginalizacije pitanja ustavnih reformi Platforma ženskih prioriteta s amandmanima na Ustav nije više bila u fokusu, a ovaj sastanak  je ujedno bio i zahtjev da se ustavne reforme aktueliziraju zajedničkom saradnjom državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva.

Na sastanku je bilo riječi i o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, a zajednički cilj Komisije i Inicijative jeste da medicinski potpomognuta oplodnja bude jednaka za sve žene, što Inicijativa zagovara kroz jedan od prioriteta „Uvođenje jedinstvene zdravstvene, porodične i socijalne zaštite“.

Maja Gasal-Vražalica, zastupnica Predstavničkog doma PSBiH i članica Komisije pokazala je spremnost za daljnju saradnju s Inicijativom i podržala je naša nastojanja ka izmjeni Ustava iz rodne perspektive.

Sastanku su prisustvovale članice Inicijative Ellena Sulejmanagić, Jasmina Jovanović Mešković  i Vildana Džekman te članovi/ice Komisije za ravnopravnost spolova Maja Gasal-Vražalica (članica Komisije), Diana Zelenika, Mirsad Isaković predsjednik Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH, Davorin Semenik, Dalibor Bođeli članovi Komisije, te Zoran Brkić- Tajništvo PSBiH.

 Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s