Rodni aspekt treba biti u Ustavu BiH

slika FLD Fondacija lokalne demokratije (FLD) je nevladina organizacija koja već 19 godina radi u oblasti zaštite, promocije i unaprjeđenja ljudskih prava. Istovremeno pružaju direktnu pomoć ženama koje su preživjele nasilje i drugim marginaliziranim grupama kroz uspostavljeni servis (Sigurna kuća, SoE- telefon, Centar za besplatnu pravnu pomoć, Centar za žene/edukacija i posredovanje u zapošljavanju).

Za Inicijativu su saznale na konferenciji na kojoj je Inicijativa „Gradjanke za ustavne promjene” predstavila dokument „Platforma ženskih prioriteta“ kojim se predlaže donošenje rodno-odgovornog Ustava BiH.

„Ideju koju zagovara Inicijativa od samog početka smo smatrali bitnom i  veoma važnim i optmističnim građanskim pokretom koji sažima sva važna promišljanja koja imaju jedinstven cilj, a to je razvoj naprednijeg građanskog društva i postizanja viših standarda u zaštiti ljudskih prava“, istakle su članice FLD.

S obzirom na trenutni društveno-politički ambijent u kontekstu ustavnih promjena i nedovoljnu uspješnost dosadašnjih inicijativa za izmjene Ustava BiH, članice Fondacije lokalne demokratije smatraju da naredne građanske tendencije za izmjene Ustava ne trebaju biti zaustavljene.

„Inicijativa nosi jedan nukleus neophodnih promjena i što je najvažnije jeste da Inicijativa nudi jasno artikulisan stav o nužnim promjenama Ustava, o njegovim nedostacima i jasna rješenja koja odražavaju veću i sveobuhvatniju zaštitu prava građana/ki“, zaključile su članice FLD-e.

Iz FLD-e smatraju da je ustavno promovisanje rodne jednakosti neophodno, osobito kada se uzme historijski nepovoljniji položaj žena u odnosu na muškarce.

„Imajući u vidu da je rodni aspekt relativno nov element u modernim ustavima, taj element treba razumjeti u širem smislu odnosno kao demokratski princip koji podrazumijeva princip rodne jednakosti i ljudskog dostojanstva svih građana/ki – muškaraca i žena, dječaka i djevojčica. Imajući u vidu historijski nepovoljniji položaj žene u odnosu na muškarca, a posebno u kontekstu bh. društvenih i kulturnih praksi, ustavno promovisanje rodne jednakosti, i to kroz zaštitu ženskih prava, je neophodno. Afirmativnim priznanjem rodne jednakosti ustavnim odredbama osigurat će se prioritet nad drugim propisima. Međutim, u tom smislu su neizostavne i afirmativne mjere kojima je potrebno direktno omogućiti primjenu rodne jednakosti naročito u oblastima kao što je pristup obrazovanju, zapošljavanje, itd. Treba imati u vidu i da UN Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW) prema kojoj je BiH obavezna poduzimati mjere da ugradi princip jednakosti žena i muškaraca u državni ustav, kao i da obezbijede praktičnu primjenu ovog principa“, istakle su članice FLD-e.

Članice Fondacije lokalne demokratije smatraju da treba raditi na informisanju i djelovanju Inicijative kao i na edukaciji građana/ki po pitanju Ustava s ciljem dobijanja njihove podrške u procesu pokretanja ustavnih reformi.

„Organizacije civilnog društva trebaju iskoristiti svoje zagovaračke kapacitete kako bi se prvenstveno pitanje ustavnih reformi ponovo otvorilo u formi javnih diskusija, što znači više javnih kampanja u cilju dobijanja podrške građana/ki, a zatim javno prezentovanje ciljeva Inicijative te lobiranje za otvaranje pitanja ustavnih reformi u institucijama/parlamentima. Promocija ciljeva Inicijative je i dalje potrebna, kao i uključivanje što većeg broja organizacija i pojedinaca/ki, naročito osoba iz javnopolitičke sfere i akademske zajednice“, zaključile su članice FLD-e i trenutne članice Inicijative „Gradjanke za ustavne promjene“.

Intervju: Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s