Kao ženi, moja zemlja je cijeli svijet!

downloadJedna od članica Inicijative “Građanke za ustavne promjene” i predstavnica udruženja “Oštra Nula”  govori o ženskoj borbi i zarobljenosti bh. društva patrijarhatom. U nastavku čitamo promišljanja  Dražane Lepir o ženskim pravima nakon 8.marta Međunarodnog dana žena.

Ne prihvatam podjelu na muški i ženski svijet. Da, muškarci su na pozicijama moći, ali to ne znači da je njihov cijeli svijet. Bitno je da se borimo i ta borba traje cijeli život.

 Sa aktivisticom Udruženja „Oštra nula“ iz Banjaluke Dražanom Lepir razgovarali smo na temu ženskih prava. Bore li se žene za svoja prava? Koliko su i one spremne da istraju u svojoj borbi?

Oštra nula je i ove godine organizovala Osmomartovski marš pod geslom „Ne perite ruke od ženskih prava!“.

Dražana, iza nas je Dan žena 8.mart, dan kada se mnogo priča o ženskim pravima, o pravima majki i generalno o ljudskim pravima. Ali šta je sa 9. martom i svim narednim danima? Koliko pažnje posvećujemo ženskim pravima u BiH?

Ovdje nije samo pitanje koliko se pažnje posvećuje ženskim pravima, već na koji način se to radi. Slogan našeg prvog Osmomartovskog marša bio je „Osmi mart svima znan, ja sam žena svaki dan!“. Kada gledam stvari sa strane, može se olako reći da smo mi žene danas u boljem položaju nego prije. Omogućeno nam je da se obrazujemo, da radimo, oblačimo se kako hoćemo i tu bi trebalo da bude kraj našoj borbi i pravima. Međutim, ova medalja ima i drugo lice, za koje će se tek mali broj nas zapitati.

Sa kojim problemima se suočavaju žene u BiH?

Opet bih preformulisala pitanje. Pitanje je, koliko smo svjesne problema  i okolnosti u kojima živimo samo zato što smo žene? Kod nas se dosta stvari podrazumijeva. Tako se smatra da to što možemo da se obrazujemo, da radimo, da se oblačimo kako hoćemo jeste naš izbor i ono što mi želimo. Ne pitamo se koliko su nam određene uloge nametnute i koliko smo već usmjerene na izbore koje pravimo, kroz naše odrastanje i vaspitanje.

Koliko su same žene spremne da se bore za svoja prava?

Žene su te koje mijenjaju svijet. I ja u to vjerujem! Ako smo spremne da se borimo protiv okova koji su nam nametnuti raznim društvenim normama, onda smo i spremne za borbu do kraja.  Mnogo žena je dalo svoj život za ostvarivanje ženskih prava, mnogo njih je otkrilo revolucionarne stvari, mnogo njih se i danas bori za naša prava, ali ženska borba se i dalje posmatra sa snishodljivošću i sarkazmom. Danas su žene i dalje istorijski nevidljive. Evo, koliko se danas govori o Anifašističkom ženskom frontu, čuvenom AFŽ-u, u Bosni i Hercegovini? Ne bih sada da nabrajam ženska dostignuća. Zahvalna sam feminističkoj borbi i ženama koje se bore protiv zaborava i koje se bore za jednakost svih nas. Jer, ženska borba treba biti zajednička borba!

Više možete pročitati: www.byka.com

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s