Ravnopavnost kao temelj ljudskih prava

12527849_10209124476772202_1951348245_nČlanice Inicijative “Građanke za ustavne promjene” sastale su se u Banja Luci 12.03.2016. godine s Vehidom Šehićem, predstavnikom organizacije Forum građana Tuzle. Osnovni cilj ovog konsultativnog sastanka bio je razmjena iskustava u vezi s radom na ustavnim reformama.

Vehid Šehić je pravni ekspert koji se već dugi niz godina zalaže za promjenu diskriminirajućeg Ustava BiH, a učestovao je i u kreiranju amandmana na Ustav FBiH.

Svoje bogato iskustvo je podijelio sa članicama Inicijative, a posebno je naglasio da je zadovoljan da je jedan od prioriteta za koje se Inicijativa zalaže pravo na jedinstvenu zdrastvenu, socijalnu i porodičnu zaštitu jer su socijalna prava krucijalna i država je obavezna da obezbijedi minimum poštivanja tih prava.

Na sastanku je zaključeno da su nadležna tijela obavezna otvoriti ustavna pitanja i vratiti ih na dnevni red jer su ljudska prava jedinstvena prava za sve građane/ke koja se trenutnim Ustavom krše, a koja bi trebala biti neupitno garantovana u svim oblastima.

Vehid Šehić je naglasio da je ravnopravnost i sloboda temelj ljudskih prava i da kao takvi moraju biti zagrantovani i Ustavom BiH.

Naglašeno je da se Ustav BiH nužno treba približiti običnom čovjeku, uz konstantno ukazivanje na obaveznu primjenu zakonskih mehanizama koji nas štite.

 

Inicijativa  “Građanke za ustavne promjene”

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s