„Visoku politiku vode muškarci“

S6302018-604x270Udruga žena “Duvanjke” je nevladina, nestranačka, multinacionalna organizacija koja djeluje već 15 godina u oblasti ženskih prava i ekonomskog osnaživanja žena na području Tomislavgrada.

Inicijativi „Građanke za ustavne promjene“ su se priključile jer se principi djelovanja Inicijative poklapaju s njihovom misijom unapređenja društvenog položaja žena u bh. društvu i jer vjeruju u promjene koje Inicijativa donosi.

„U praksi žene su diskriminirane u svim oblastima života, nasilja nad ženama je sve više, visoku politiku vode muškarci i  možemo slobodno reći da se zakoni ne primjenjuju, a Ustav BiH ne garantuje ravnopravnost i uporište je diskriminacije“, naglasile su članice Udruge.

Od velike je važnosti da Ustav BiH bude rodno odgovoran i da se u Ustavu koristi rodno-senzitivan jezik na čemu inicijativa insistira jer će na taj način žene biti vidljivije.

„Svaka organizacija civilnog društva u svojim lokalnim zajednicama je nezabobilazna stepenica u demokratizaciji zemlje. Modeli djelovanja su da se na više načina ukazuje na potrebu za uvođenje rodno odgovornog jezika u Ustav BiH. Nadam se da će članice zajedničkom suradnjom povećati uspješnost“, poručile su članice Udruge „Duvanjke“ iz Tomislavgrada.

Intervju: Vildana Džekman PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s