Gdje su ljudska prava građanki i građana BiH?

EU_ljudska_pravaSAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom predaje “kredibilne aplikacije” za članstvo u EU

Dok se država hvali podnošenjem “kredibilne aplikacije” za članstvo u EU, jedine dvije sigurne kuće u Mostaru za žene i djecu žrtve nasilja su zatvorene, zbog nedostatka novca koji je trebala da obezbijedi država BiH, ista ta koja je sa ponosom predala zahtjev za članstvo u Evropsku Uniju.
Predaja zahtjeva za članstvo je bila uslovljena usvajanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u članu 5. navodi: „Međunarodni i regionalni mir i stabilnost, razvoj dobrosusjedskih odnosa i poštivanje ljudskih i manjinskih prava od suštinskog su značaja za Proces stabilizacije i pridruživanja. Zaključenje i provođenje ovog sporazuma zavisi od uslova Procesa stabilizacije i pridruživanja i zasniva se na pojedinačnim dostignućima Bosne i Hercegovine.“


Da li je aplikacija za članstvo u EU kredibilna ako država ne štiti žrtve nasilja, diskriminiše građanke i građane preferirajući konstitutivna nad građanskim pravima, ako su u toj državi žene diskriminisane u javnom i političkom životu, ako u njoj nema stvarne demokratije jer dijalog sa civilnim društvom, građankama i građanima ne postoji kada se donose odluke bitne za bh. društvo?

Da li je kredibilna aplikacija za članstvo u EU kada država BiH već sedmu godinu ne sprovodi obavezujuću presudu Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci i ništa ne radi na promjeni diskriminirajućeg Ustava BiH koji ne garantuje svim građankama i građanima jednaka prava?

Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” smatra kako su dosadašnji procesi približavanja BiH Evropskoj Uniji još jedan u nizu ignorisanja potreba građanki i građana od strane vladajućih struktura.

EU integracije su proces koji se mora temeljiti na demokratičnosti i uključenosti svih građanki i građana jednog društva, a ne na ignorisanju krucijalnih potreba svih nas. Kako ćemo biti građanke i građani Evropske Unije ako nemamo mehanizme za zaštitu žena i djece žrtava nasilja, ako nemamo jednake mogućnosti za ostvarivanje ekonomskih, socijalnih i političkih prava, ako nam je Ustav, kao temeljni dokument jedne države, uporište diskriminacije i neefikasnosti državnih institucija.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ poziva nadležne vlasti da u proces EU integracija krenu transparentnijim i ozbiljnijim koracima, pritom ne zanemarujući mnogobrojne probleme građanki i građana BiH koje već dugi niz godina ignorišu, a sve to za stvarni napredak u izgradnji demokratskog društva i bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s