Potrebna rodna ravnopravnost u Ustavu BiH

ulicna akcija FUZ Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka je jedna od pokretačica Inicijative “Građanke za ustavne promjene”. Kroz zajedničke akcije i kampanje s drugim ženskim organizacijama, zaključile su da Ustav BiH osim nacionalne pripadnosti i opredjeljenosti ne prepoznaje žene kao ravnopravne građanke društva. Istakle su da Ustav BiH ne sadrži rodno odgovoran jezik te garantuje sužen katalog ljudskih prava u kojem je deficitarna socijalna jednakost za sve građane i građanke BiH podjednako.

Razgovarale smo s Jelenom Jeličić i Lanom Jajčević, predstavnicama Fondacije „Udružene žene“ i članicama Inicijative „Građanke za ustavne promjene“.

Lana i Jelena smatraju da Inicijativa kroz svoje djelovanje doprinosi postizanju pune  ravnopravnosti svih građanki i građana u BiH. Prema njihovom mišljenju, sagledavajući trenutačnu političku situaciju i složeno državno uređenje BiH, Inicijativa će sigurno nailaziti na brojne prepreke prilikom djelovanja u pravcu postizanja ustavnih promjena. Sve to ne bi trebao biti razlog da organizacije koje su inicijatorke Inicijative ne nastave javnu promociju Inicijative i rad na animiranju novih članova/ica Inicijative kako organizacija civilnog društva tako i pojedinaca/ki.

 „Postizanjem većeg nivoa rodne ravnopravnosti u Ustavu BiH građani/ke BiH živjeti će u bolje uređenom i pravednijem društvu te će na taj način lakše moći ostvarivati svoja građanska prava“, ističu Lana i Jelena.

 Daljnji proces rada Inicijative u uključivanju žena u ustavne reforme Lana i Jelena vide kroz medijske zagovaračke strategije približavanja Ustava običnim građanima/kama i na koncu pridobijanje političara kao saveznika za pokretanje ustavnih reformi.

“Kao i do sada, Fondacija „Udružene žene“ će sa ostalim partnericama raditi na unaprijeđenju djelovanja Inicijative kako zajednički s ostalim članicama, tako i kroz provođenje vlastitih strateških pravaca djelovanja i projekata koje realiziramo.

Mislimo da je najvažniji zadatak djelovanja Inicijative u budućnosti osigurati što veći broj organizacija i pojedinki za uključivanje u rad Inicijative i promocija prioriteta djelovanja”, istakle su Jelena i Lana na samom kraju intervjua.

Intervju: Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s