Ko je sve ustavno diskriminisan u Bosni i Hercegovini?

“U Kantonu Sarajevo, pored toga što je implementirana odluka o konstitutivnosti naroda u kantonalni ustav i što se ona poštuje manje-više u potpunosti, implementirana je i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“. Kanton Sarajevo je u svojoj ustavnoj strukturi prepoznao kategoriju „Ostalih“ i implementirajući presudu u ustav zagarantovao prava ne-Bošnjaka, ne-Srba i ne-Hrvata. Ova praksa se pokazala kao uspješna i neophodno je pohvaliti njen značaj. Po pitanju iskorjenjivanja formalne etničke diskriminacije iz ustava, svi institucionalno-ustavni aranžmani u Bosni i Hercegovini mogu da uče od primjera Kantona Sarajevo.

Pitanje formalnog iskorjenjivanja elemenata diskriminacije iz ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine još uvijek je ključno pitanje i posao koji treba biti napravljen. Taj posao predstavlja samo pola puta ka apsolutnom iskorjenjavanju diskriminacije u zemlji. Jer sve i da se usvoje svi ustavno-institucionalni aranžmani na formalnom nivou, veliki problem predstavlja njihova praktična provedba. A za provođenje nečega što vam je zakon ili ustav omogućio neophodno je postojanje političke volje da se konačno kaže „zbogom“ diskriminaciji na osnovu etničke pripadnosti. Danas se ipak čini da te volje nema, niti na nivou političkih nomenklatura koje vode procese i koje treba da omoguće formalno iskorjenjivanje diskriminacije i na državnom, i na etnitetskom, i na kantonalnom nivou, ali i na nivou političkog rezonovanja etničkih grupa kao kolektiviteta. I jedni i drugi su nastali i funkcionišu na diskriminaciji drugog i to se lako može uočiti na primjerima vođenja politika…”

Kompletan tekst “Ko je sve ustavno diskriminisan u Bosni i Hercegovini? pročitajte na: http://www.6yka.com/novost/99337/ko-je-sve-ustavno-diskriminisan-u-bosni-i-hercegovini

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s