Građanke za ustavne promjene učestvuju u pisanju CEDAW izvještaja

Članice inicijative Građanke za ustavne promjene su od 11. do 13. februara 2016. učestvovale na treningu pod nazivom „Izrada Alternativnog CEDAW izvještaja“. Cilj ovog treninga je usaglašavanje precizne strukture i metodologije za izradu narednog, Alternativnog CEDAW izvještaja koji pripremaju predstavice organizacija civilnog društva u BiH, a koji bi CEDAW Komitetu, međunarodnom nadzornom mehanizmu za praćenje primjene UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena,  trebao biti dostavljen naredne 2017. godine.

CEDAW konvencija je najvažniji međunarodni dokument za zaštitu prava žena,  čija je svrha uticaj na države da kroz zakonske propise obezbijede svima jednaka prava i da se pobrinu da se jednakost poštuje i u praksi, te da se de jure i de facto ostvaruju jednaka prava uklanjanjem svih oblika dikriminacije nad ženama.

Država Bosna i Hercegovina je ovu Konvenciju ratifikovala 1993. godine, ona je sastavni dio Aneksa I Ustava BiH i u tom smislu, puna implementacija odrebi Konvencije predstavalja i ustavnu i međunarodnu obavezu državnih organa BiH.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s