Žene na dnu kandidatskih lista

web_t1_1Udruženje žena Romkinja (UŽR) „Bolja Budućnost“ iz Tuzle je prva je osnovana ženska romska organizacija na prostoru BiH s djelovanjem od 2001. godine. Kroz različite zagovaračke, socio –ekonomske i ljudskopravaške programe, doprinosi poboljšanju uslova života Romkinje na prostoru cijele BiH.

Inicijativi „Građanke za ustavne promjene“ su se priključile jer smatraju Ustav BiH diskriminatornim i kroz Inicijativu vide šansu za ostvarivanje prava manjina u bh. društvu, posebno žena pripadnica nacionalnih manjina.

„Priključile smo se jer smo prepoznale Inicijativu „Građanke za ustavne promjene“ kao nekoga ko se istinski bori za dobrobit svih građana/ki u svim sferama našeg društva bez obzira kojem narodu neko pripada. I naravno jer uz vas vidimo i našu šansu za ostvarenje prava, manjina, a posebno prava žena koje bi imale veće mogućnosti pri kandidovanju na izborima i da ne bi bile na dnu lista“, naglasile su članice udruženja.

Prema mišljenju predstavnica Udruženja „Bolja budućnost“ Inicijativa ima demokratsko djelovanje uz transparentnost u svom radu.

„Mislim da vi odlično radite. Važno je zagovarati i lobirati kao i mobilizirati što više osoba da traže promjene. Svoj doprinos možemo dati prisustvovanjem na sastancima, davanjem sugestija, prijedloga  i primjera kako kao žena po pitanju rodne ravnopravnosti, tako i kao predstavnice najveće nacionalne manjine“, zaključile su članice Udruženja.

Intervju: Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s