Isti lijek u Sarajevu besplatan, u Mostaru 800 eura

images (1)Podijeljenost bh. društva vidljiva je i u zdravstvenom sektoru.  U BiH još uvijek nema usaglašene esencijalne liste lijekova, što dovodi do neujednačenosti cijene lijekova koji se nalaze na listama. Samo u BiH ima 13 esencijalnih listi, od toga 11 u FBiH, a po jedna u Brčko distriktu i RS-u. Esencijalna lista takođe ne sadrži nužne lijekove, a takođe se vrste lijekova i njihova cijena  razlikuju od kantona do kantona. U praksi to znači da osobe koje su oboljele od neke bolesti, lijek za tu bolest koji se nalazi na esecijalnoj listi, mogu u nekim kantonima dobiti besplatno ili po nižoj cijeni, dok osobe s istim oboljenjem i za isti lijek plaćaju po nekoliko stotina eura. Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” smatra da problematika podijeljenosti zdravstvenog sistema leži upravo u nedemokratskom Ustavu BiH.

Kao jedan od načina prevazilaženja problema kršenja osnovnih ljudskih prava svih građanki i građana bh. društva jeste pokretanje ustavnih reformi kojima bi se u ovom slučaju zdravstveni sistem regulirao na najvišem državnom nivou. U ovom slučaju entitetski, kantonalni propisi i budžeti diktiraju različita ostavarenja prava na kvalitetnu i jednaku zdravstvenu zaštitu. Inicijativa je u Platformi ženskih prioriteta istakla kao jedan od krucijalnih prioriteta proširenje postojećeg katalog prava unutar Ustava BiH, odredbama kojima bi se osigurala jedinstvena zdravstvena, socijalna i porodična zaštita. U Platformi se navodi: “Zbog neharmoniziranih zakona na nivou entiteta, kantona i opština, sistem socijalnog osiguranja i zdravstvene zaštite nije jednak za sve.Vodeći se međunarodnim dokumentima koje je država potpisala i ratificirala, te obavezom harmonizacije zakona i propisa sa pravnim sistemom Evropske Unije, BiH ima obavezu ispunjavanja standarda ljudskih prava iz oblasti sistema zdravstvene i socijalne zaštite. Članom II Ljudska prava i slobode u Alineji 3. Katalog prava, pravo na zdravstvenu zaštitu građanima i građankama BiH nije predviđeno kao posebno utvrđeno pravo. Zdravstvena zaštita se u tom smislu ostvaruje na entitetskom/kantonalnom nivou.”

Trenutno ostvarivanje zdravstvene zaštite na entitetkom i kantonalnom nivou dovodi do problematike kršenja osnovnih ljudskih prava na život, koji su temelj svakog demokratskog društva. Sve dok BiH ne započne proces ustavnih reformi, entitetski i kantonalni propisi će diktirati različite pristupe u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava svih građanki i građana BiH.

Piše: Vildana Džekman, PR Inicijative “Građanke za ustavne promjene”

Tekst pod nazivom “Isti lijek u Sarajevu besplatan, u Mostaru ga pacijenti moraju plaćati čak 800 eura”, možete pročitati na: grude-online.info

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s