Želite mir u Siriji? Postavite žene za pregovarački sto

Piše Matthew Rycroft Swanee Hunt

To je ono što nam govori balkansko iskustvo, kažu bivši i sadašnji britanski i američki ambasadori.

Sa novim diplomatskom pomoći na putu, usmjerenom ka sirijskim mirovnim pregovorima, ovaj mjesec, trebali bismo naučiti ključnu lekciju iz bosanskog konflikta dok se mučimo da pronađemo izlaz iz zastoja u Siriji: Da bi se ostvario održivi mir, žene moraju imati mjesto za pregovaračkim stolom.zene pregovori

Žene imaju disproporcionalno učešće u modernom ratu, ali su u isto vrijeme često i lideri u mirovnim pregovorima. Nedavno istraživanje u kojem su učestovovala 182 ispitanika pokazalo je da su mirovni sporazumi za 35 posto trajniji i to za nekih 15 godina ako žene učestvuju u njegovom donošenju.

Prije dvije decenije, kao diplomete na Balkanu, mogli smo vidjeti kako je neučešće žena u mirovnim pregovorima dovelo do toga da konačni mirovni dogovor bude politički razarajući i paralizirajući. Sada vlade u regiji prepoznaju žene kao ključan izvor stabilizacije.

Kao primjer možemo vidjeti bosansku jasnu nacionalnu strategiju da istakne žene kao donosioce odluka što je povećalo učešće žena u politici i vojsci. A i žene koje, uglavnom vode po broju kao službenice i liderice nevladinih organizacija u Srbiji, Bosni i drugim balkanskim zemljama, razmišljaju o strategiji kako bi savladale izazove teške kao i sama migrantska kriza.

Trebali bismo primijeniti ove lekcije u Siriji, gdje je građanski rat ubio jednu četvrtinu miliona  populacije i povećao broj izbjeglica i ekstremnog nasilja širom Bliskog istoka, a i šire. Kako otpočinje nova runda pregovora, šta bi se desilo ako bismo insistirali na ravnopravnosti polova za pregovaračkim stolovima, ili kako kritična masa obično kaže, makar za 30 posto zastupljenosti žena? Uzimajući u obzir broj žena liderica u građanskom društvu koje već prevazilaze podjele sigurno će se povećati šanse za uspjeh.

Evo šta nam govori naše dosadašnje iskustvo: Ako uključe žene, sve partije imaju veće šanse da lakše riješe svakodnevne probleme koje puno znače običnim ljudima, a učešće u pregovorima biće široko zasnovano i ukorjenjeno.

Borba protiv nasilja nad ženama je prioritet, ali svakako ne treba zaboraviti ključnu činjenicu: žene nisu jedino one koje treba zaštititi, one i učestvuju u toj zaštiti. One iz prve ruke znaju sve opasnosti- a naravno i sama rješenja. Naša obaveza je da im osiguramo mogućnost da i same učestvuju u tome.

Da bismo shvatili kakvu vrstu obaveze propuštamo, treba samo da pogledamo žene iz Zabadanija, blizu sirijsko-libanske granice. Blizu 500 žena je stavilo svoje živote u opasnost nekoliko mjeseci jer su javno vršile pritisak na partije da zaustave rat, što traje još od septembra.

Dok tražimo način da iskorijenimo terorizam, treba priznati da žene često najbolje vide naznake radikalizacije i opiru im se, s obzirom na cetralnu ulogu žena u porodici i društvu.

Savjet bezbjednosti UN-a se makar usaglasio da podrži mirovni plan, a svijet sebi ne može dopustiti da mu ova prilika promakne. U 2016. godini moramo učiniti sve da nasilje i stradanje u Siriji konačno prestane. Savjet se odlučio za inkluzivan pristup. U decembru, Rezolucija 2254 je odobrila mirovni proces za Siriju; a mjere su usmjerene i na zapaženije učešće žena.

Moramo pohvaliti i UN-og Specijalnog predstavnika Staffan de Mistura za uključivanje grupa žena u svoj rad. Ovo bi trebalo voditi ka sve većem uključivanju žena u procesima donošenja odluka. Da bi se to ostvarilo – uzimajući u obzir njihov talenat i znanje – makar će omogućiti pregovaračku klimu gdje su zatupljeni interesi običnih Sirijaca i njihovih zajednica, a koje će konačno biti shvaćene ozbiljno. Ovo je put ka miru.

Tekst preuzet sa: http://www.defenseone.com/ideas/2016/01/want-peace-syria-put-women-negotiating-table/125536/

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s