Ustav treba „približiti“ građankama/ima BiH

12596418_10208752652796835_807254810_nČlanice inicijative „Građanke za ustavne promjene“ sastale su se sa Zulkom Baljak i Stjepanom Ivanuš, predstavnicama Centra za građansku suradnju (CGS) u Livnu 21. januara 2016. Tema sastanka bila je predstavljanje Inicijative i uspostavljanje zajedničke saradnje po pitanju uključivanja građanki/a u ustavna pitanja. Inicijativa „Građanke za ustavne promjene“ upoznala je članice CGS s zagovaračkim dokumentom Platformom ženskih prioriteta za ustavne promjene i daljim radom Inicijative u pravcu osnaživanja članica Inicijative, kao i približavanja Ustava BiH svim građankama/ima.

Iz CGS-a su istakli da su kroz projekat Naš ustav, naš život, koji su realizovali tokom 2015. godine, obišli 33 općine u BiH i održali javne diskusije s ciljem približavanja ustavnog pitanja građanki/inu, kao i dobijanja povratnih informacija šta oni misle potrebi reformisanja Ustava i uključivanja građanki/a u ove procese. Istakli su da su se na samom početku pokretanja projekta suočili s izazovom. Bosna i Hercegovina ima 13 ustava, 10 je kantonalnih, 2 entitetska i 1 na razini cijele države, ali su ipak „krenuli od glave“, od Ustava BiH s nadom da svojim koracima u ovom procesu doprinesu boljem životu za sve građanke/e u procesu stvaranja države s tri ili čak jednim Ustavom BiH.

U razgovoru sa građankama/ima u lokalnim zajednicama CGS je uočio veliki problem po pitanju ravnopravnosti spolova, kao i da su građanke/i svjesne/i da je to ustavni problem. Uprkos velikom otporu po pitanju raspakivanja Ustava, građanke/i su svjesni problema koje im trenutno ustavno uređenje nameće, istakle su članice CGS.

Članice Inicijative „Građanke za ustavne promjene“ i predstavnice CGS-a su istakle da građankama/ima treba približiti Ustav BiH, koji je dokument svih nas i iz koga proizilaze sva naša prava i rješenja za sve naše probleme, osobito one na lokalnom nivou.

Kroz sastanake Inicijativa i CGS planiraju da u narednim mjesecima dogovore zajedničke procese djelovanja po pitanju približavanja ustavnih pitanja građankama/ima.

Članice CGS-a će u martu 2016. godine organizovati konferenciju za medije s ciljem upoznavanja javnosti s projektom „Naš Ustav, naš život“, na kojoj će i Inicijativa „Građanke za ustavne promjene” prezentirati zaključke konferencije održane u decembru 2015. godine u Sarajevu i rezultate rada po pitanju donošenja rodno-odgovornog Ustava BiH.

Ispred Inicijative na sastanku su prisustvovale: Danka Zelić, Enisa Raković, Armina Begić, Vildana Džekman, Selma Hadžihalilović, Dražana Lepir i Željka Umićević.

Vildana Džekman, PR Inicijative „Građanke za ustavne promjene“

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s